Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Május 15. 11:57, kedd | Belföld
Forrás: mti

Több mint 1 milliárdos értékben loptak magyar térképtolvajok Franciaországban

Több mint 1 milliárdos értékben loptak magyar térképtolvajok Franciaországban

Bíróság elé állítottak hétfőn a Bordeaux-ban hét magyar állampolgárt, akiket azzal vádolnak, hogy nagy értékű térképeket vágtak ki és loptak el francia közkönyvtárak tulajdonában álló régi könyvekből.

Hat férfi és egy nő - feltehetően egy egész Európában aktív hálózat tagjaiként - 2011 és 2013 júniusa között számos XVI. és XVII. századi térképet tulajdonított el különböző francia könyvtárakból, összesen mintegy 4 millió euró (1,26 milliárd forint) értékben. A tolvajok hamis olvasójeggyel kértek ki régi köteteket, és egyszerűen kivágták belőlük a térképeket, amelyeket valószínűleg erre szakosodott kereskedőknek adtak tovább Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban. A magyar gyanúsítottak Besancon, Toulouse, Albi, Dijon, Nancy, Narbonne és Lille városok könyvtáraiban fordultak meg.

Az ügyre úgy derült fény, hogy magyar vámosok 2012-ben egy ellenőrzés során felfedeztek az egyik vádlott autójában 110 régi térképet, amelyek közül több darabon látható volt a toulouse-i közkönyvtár pecsétje.

A magyar hatóságok figyelmeztették francia kollégáikat, akik vizsgálódni kezdtek, és megállapították: valóban a toulouse-i könyvtárból lopták el a térképeket, sőt rájöttek, hogy ugyanez a társaság több más francia könyvtár állományát is megdézsmálta ezzel a módszerrel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk