Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Február 19. 15:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgáltak, sok szegett szabályt

Több mint 1300 teherautót és autóbuszt vizsgált meg a közlekedési hatóság múlt heti akciójában - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az MTI-vel.

Mosóczi László elmondta: a február 11-én kezdődött háromnapos akcióban 1287 tehergépkocsit és 72 buszt ellenőriztek a magyarországi közutakon, a szakemberek 156 járműnél találtak kisebb-nagyobb problémákat.

Ismertette: Magyarország rendszeresen részt vesz a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Controle Route (ECR) együttműködés havi, kéthavi gyakoriságú ellenőrzéseiben.

A múlt évi hét akció során Magyarországon csaknem 7800 személy- és áruszállító járművet, több mint 5500 teherautót és több mint 2200 buszt vizsgáltak meg, ezek közül minden tízediknél problémát találtak.

Az ITM által koordinált közúti vizsgálatok célja a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járművek kiszűrése és szankcionálása.

A tematikus ellenőrzés során a hatóság munkatársai a gépjárművek általános műszaki állapotát, előírásoknak való megfelelőséget vizsgálják - fejtette ki az államtitkár.

Mosóczi László hozzátette, a közlekedési hatóság munkatársai a februári akcióban két járművet azonnal kitiltottak a forgalomból: egy teherautónak és a pótkocsijának is be kellett vonni a rendszámát. A tehergépkocsi üzemben tartója nem fizette meg a közigazgatási bírság tartozását, a jármű nem rendelkezett árufuvarozói engedéllyel. A pótkocsinak nem volt érvényes műszaki vizsgája, és a kötelező felelősségbiztosítása is rendezetlen volt - tette hozzá.

Egy teherautó és két busz a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig nem folytathatta útját.

Az ellenőrzés során összesen több mint 2,3 millió forint bírságot szabtak ki, a legmagasabb egy jármű után fizetendő bírság, 400 ezer forint volt.

Az államtitkár hozzáfűzte: a magyar közlekedési hatóság a közúti közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése és a szabálykövető vállalkozások védelme érdekében az ECR 2020-ra tervezett hét nemzetközi ellenőrzésének mindegyikében szerepet vállal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.