Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Február 25. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Többmilliárdos egészségügyi fejlesztés Észak-Magyarországon

Többmilliárdos egészségügyi fejlesztés Észak-Magyarországon

Tizenegy észak-magyarországi kórházban fejlesztik a rehabilitációs ellátórendszert, a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyei egészségügyi intézmények alkotta konzorcium erre a célra több mint 4,6 milliárd forintot nyert el az Új Széchenyi terv pályázatán. A kivitelezések megkezdődtek, Miskolcon, a megyei kórházban hétfőn helyezték el egy gyermekrehabilitációs részleg alapkövét.

Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa az eseményen arról beszélt, hogy mind a tizenegy kórházban épül rehabilitációs osztály, a projekt keretében az egészségügyi intézmények a különböző rehabilitációs szakterületekhez való lakossági hozzáférés egyenlőtlenségeinek csökkentését és a szolgáltatások színvonalának javítását tűzték ki célul 2014 végére.

Elmondta azt is: A rehabilitációs ellátórendszer fejlesztése az észak-magyarországi régióban elnevezésű projekt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház vezetésével valósul meg, a konzorciumba bevont kórházak az egész észak-magyarországi régió rehabilitációs ellátását ölelik fel.

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a párt alelnöke példásnak nevezte a tizenegy intézmény összefogását. Úgy fogalmazott: 2010-ben, amikor átvették a kormányzást, 'szétzilált, kizsigerelt' egészségügyet örököltek, amelynek intézményeiben a betegek a leginkább 'mindent tudtak, csak gyógyulni nem'.

Szólt arról is: a cél az, hogy soha ne forduljon elő, hogy ellátatlanul maradnak betegek, 'főleg kis betegek', ezért is különösen fontos ez a gyermekrahabilitációs központ. Az új épületrészben egyebek mellett sportterápiás egység, gyermekjátszószoba, pszichológus és logopédus tanszoba, ergoterápiás rendelő kap helyet.

A politikus kitért arra is, hogy ez a több mint négy és félmilliárd forintos beruházás beleillik abba a 300 milliárd forintos fejlesztési projektbe, amelynek keretében négyszáz egészségügyi intézmény újul meg.

A borsodi megyei kórházban 473 millió forintos beruházás valósul meg, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 860 millió forintot, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban 292 millió forintot, az edelényi Koch Róbert Kórházban és Rendelőintézetben 307 millió forintot fordítanak beruházására. A Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. 222 milliót, az ózdi Almási Balogh Pál Kórház 302 milliót, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet 600 millió forintot költhet a rehabilitációs ellátórendszer fejlesztésére, míg a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet 553 millió, a pásztói Margit Kórház 263 millió, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház 337 millió, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet pedig 464 millió forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során