Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Május 27. 07:49, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Török kori hadijátékot rendeznek Tatán

Török kori hadijátékot rendeznek Tatán

A török és magyar végvári harcok idejét megidéző háromnapos fesztivál kezdődik pénteken Tatán kétszáz fős sereg részvételével.

A Tatai Patara a város török kori életét, eseményeit eleveníti fel vízi és szárazföldi csatákkal, a várkapu látványos berobbantásával, kézműves bemutatókkal, korabeli ételek kóstolójával.

A török és a magyar sereg pénteken reggel kezd a táborépítésbe, majd a várat később elfoglaló Pálffy Miklós kapitány seregei felvonulnak a falak alá. A hagyományőrzők bemutatója mellett a múzeumban török kori fegyverekből, valamint régi katonaruhákból nyílik kiállítás, a jogászegylet pedig Werbőczy István munkásságáról rendez konferenciát.

Szombaton gyógynövények és fűszernövények kiállítása nyílik, a legkisebbeket történelmi játszótér szórakoztatja. A hagyományőrzők bemutatják az irreguláris lovas csapat kiképzését, a törökök feldúlják a vásári forgatagot és árverésen adnak túl a foglyul ejtett rabszolgákon. A jogászegylet képviselői török kádinak öltözve az iszlám jogszabályok szerint ítélkeznek.

A keresztény és oszmán csapatok összecsapására vasárnap tíz óra után kerül sor, majd megrendezik az íjászverseny döntőjét és délután háromkor a kapu berobbantásával megkezdődik a vár ostroma. A kapun patarával, azaz petárdával nyitnak utat az ostromlóknak.

A háromnapos program valós történeten alapul: 1597-ben gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány az új fegyver bevetésével foglalta vissza a tatai várat a törököktől. Később Győr felszabadításánál is az itt kipróbált fegyver indította el a sikeres ostromot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.