Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 09. 07:43, péntek | Helyi
Forrás: Esztergomi Sakk Club

Történelmet ír a szombaton kezdődő esztergomi sakkverseny

Történelmet ír a szombaton kezdődő esztergomi sakkverseny

Szombaton kezdődő esztergomi sakkverseny történelmet ír. Szó szerint. Az I. Aragónai Jolán rapid sakkversenyen az első ismert női magyar sakkozó nőnek állítanak emléket.

Ő nem más volt, mint az Esztergomban született Aragónia Jolán, aki II. András és Courtenay Jolán lánya volt. A magyar sakkozás történetét történelmileg eddig kevesen dolgozták fel. A verseny rendezését alapos kutatói munka előzte meg. Gerencsér Csaba Esztergomból elszármazott kutató, író, nem utolsósorban sakkozó, hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az első nyomtatott könyv „A játékok könyve” (Libro de los juegos), amit Bölcs Alfonz íratott le, ábrázolja sakkozás közben az Esztergomban született magyar királylányt. A magyar sakkozás kezdetének a történetét Károly Róbert korára tették tévesen eddig, amiben Gárdonyi Géza tévedett. Gárdonyiról kevesen tudják, hogy 1887. január 30-án megnyerte a pesti sakk-kör nemzetközi versenyét. Szerkesztette a Magyar Sakklapot és az Egyetértés nevű lap sakkrovatát. A Győri Hírlapban 1887-ben megjelent cikkében ír arról, hogy 1301-1342 között Károly Róbert királyi udvarában már népszerű játék volt a sakk.

Európában legkésőbb Britanniába került a sakk. Ide a normannok hozták el, miután 1066-ban elfoglalták a szigetet. Első sakk feljegyzéseket 1173-ban írt francia kézirat őrizte meg. A sakk keletről került Európába, a keresztes lovagok terjesztették a leggyorsabban. Az Esztergomi Sakk Club vezetője: Kovács Géza szerint az 1210-es években az esztergomi királyi udvarban sakkoztak. Courtenay Jolán, aki II. András második felesége volt, Péter konstantinápolyi latin császár és Jolánta latin császárnő gyermeke, Konstantinápolyból hozhatta sakk ismereteit.
1215-ben Esztergomban született lányáról, Aragóniai Jolánról ezt írják:
"Jolán hercegnő a magyar királyi udvarban nevelkedett. Édesanyja hatására az udvarban provence-i trubadúrok és vándorénekesek fordultak meg, akiktől a hercegnő megtanulta a latin nyelv ebben a korban elterjedt változatát, a romance-t. Ezenfelül sakkozni is kitűnően tudott, a játék egyik legkedveltebb időtöltése volt..."
A tények tükrében kijelenthetjük, hogy forráshiány miatt Gárdonyi Géza tévedett, körülbelül 100 évet. Az Aragónia Jolán nemzetközi kétnapos rapid sakkverseny szombaton 11 órakor kezdődik a Kőrösy László Középiskolai Kollégiumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.