Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2020. December 15. 21:04, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Történelmi játékfilmet forgattak Esztergomban

Történelmi játékfilmet forgattak Esztergomban

„A török elleni fellépés, még ha országunkból is indul ki, a kereszténységet akarja megóvni a pogány veszedelemtől” – olvasható az Esztergomi Várszínház közösségi oldalán.

Az Esztergomi Várszínház Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című ősbemutatója alapján készülő film a XVI. században csaknem római pápává lett esztergomi érsek, Bakócz Tamás történetébe enged bepillantani. Bemutatja Bakócz Tamás és Dózsa György viszonyát, az őket körülvevő történelmi helyzetet. A fő vonulatot Bakócz Tamás és Ulászló történelmi helyzetelemzése jelenti, ebbe van beleszőve a két öregedő ember barátsága, életfilozófiája.

Új megvilágításba helyezi Bakócz és Dózsa tisztázatlan történelmi szerepét az 1514-es tragédiában. A mű feszegeti az országon belüli széthúzás kérdését, a mindenkori nehéz történelmi helyzetben az összefogás jelentőségét.

A produkciót december első heteiben, autentikus helyszíneken, az esztergomi Bazilika Bakócz-kápolnájában és az esztergomi vár különböző termeiben, a Várkápolnában, a reneszánsz udvarban és a Szent István-teremben forgatták.

Főbb szerepekben: Fekete Réka Thália, Körtvélyessy Zsolt, Ivaskovics Viktor látható. Bakócz Tamást Horányi László Jászai – és Bánffy-díjas színművész személyesíti meg, aki a TV2 csatornán hamarosan induló Dr. Balaton című új sorozatban is jelentős szerepet alakít- olvasható a Várszínház bejegyzésében.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 12:48, kedd | Helyi

Breaking! Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat!

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L\'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

2023. Szeptember 22. 21:15, péntek | Helyi

Esztergomban is kiállít az Artézi Csoport

2023. szeptember 9-én nyílt meg a Rondella Galériában a budapesti Artézi Csoport kiállítása, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. Szeptember 20. 09:04, szerda | Helyi

Pölczman Péter fotográfus kiállítása látható a Kapcsolatok Házában

Pölczman Péter fotográfus Tűz és víz című kiállítása nyílt meg a Kapcsolatok Házában, amely 2023. október 29-ig tart nyitva az érdeklődő közönség előtt.

2023. Szeptember 06. 18:11, szerda | Helyi

Tűz volt a Richter dorogi gyártelepén

A dorogi gyártóüzem egyik tetőszerkezetén keletkezett a tűz.