Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Június 10. 07:53, péntek | Helyi
Forrás: mti

Történelmi regényt mutattak be Esztergom ostromáról

Történelmi regényt mutattak be Esztergom ostromáról

Az érsek vitéze címmel mutatták be csütörtökön Esztergomban Borz Tamás történész könyvét, mely egy kevéssé ismert, de valóságos személy nézőpontjából mutatja be Esztergom 1543-as török ostromának történetét.

Pásztó András, a könyv lektora az MTI-nek elmondta, a 280 oldalas művet elolvasva egyidejűleg lehetünk jelen az Esztergomot védő Horváth Bertalan falujában, az ostromlott várban, valamint Pozsonyban, ahová Habsburg Ferdinánd király száműzte az érseket, valamint a Szulejmán szultán vezette, hatalmas sereggel érkező 1543. évi török hadjárat főbb állomásain.

A kötet szerzője történész végzettségéhez hűen hiteles képet az ostromról, a védők túlerővel szembeni helytállásáról. Ami biztosan tudható, hogy megtörtént, azt nem változtatta meg, csupán a történet néhány szálát egészítette ki. Munkája hiánypótló, szépirodalmi mű eddig Esztergom török kori ostromával nem foglalkozott - tette hozzá a lektor.

A kötet szerzője, Borz Tamás az MTI-nek elmondta, a regényben ábrázolt, valóban létezett alakkal egy történeti munkában találkozott először. Könyvének megírásában az is segítette, hogy a valós csatajelenet jelenlegi munkahelyétől, a Dzsámi Múzeumtól néhány méterre zajlott.

"Horváth Bertalan érseki vitéz bár nem volt nagy hírű várkapitány, mégis véghezvitte, amit egy ember megtehetett az adott helyzetben. Bár 1543-ban Esztergom elesett, a magyarok a környéken maradtak. Ha ők akkor nem tartanak ki, ma mi nem lehetnénk itt" - fogalmazott Borz Tamás.

Szulejmán 1543-ban Esztergomon keresztül akart eljutni Bécsbe. Esztergom védői alig több, mint kétheti ostrom után kénytelenek voltak elfogadni a szultán szabad elvonulást engedő ajánlatát és átadták a várat.

Bár Esztergom elesett, akkora veszteségeket okozott az ostromlóknak az európai, nemzetközi védősereg, hogy a törökök Esztergom után délre fordultak és így Bécs ismét megmenekült egy ostromtól.

A könyvet az esztergomi Laskai Osvát Antikvárium adta ki a 87. Ünnepi Könyvhét alkalmából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.