Városlista
2019. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Augusztus 23. 12:38, péntek | Helyi

Történelmi rekord az Esztergomi Várszínházban

Történelmi rekord az Esztergomi Várszínházban

Történelmi nézettségi rekordot ért el a Zenta, 1697. rockopera és a Nemzeti Színház Csíksomlyói passiója a bazilika előtti nagyszínpadon az Esztergomi Várszínház 31. évadában. A két ingyenes előadást összesen 7800-an látták.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója évadértékelőjében elmondta: a tavalyi jubileumuk után elkezdődött számukra ismét egy újabb harminc év. Továbbra is tartották azt, amit eddig is, színes, műfajilag változatos programokat kínáltak több korosztálynak. A mostani szezonban is lehetőséget adtak helyi zenekaroknak, művészeti csoportoknak, színjátszóknak a bemutatkozásra. Újra hívták azokat a színházakat, amelyekkel az elmúlt esztendőkben együttműködtek. Érkezett a komáromi teátrum, a budapesti Nemzeti Színház, a Váci Dunakanyar Színház. Újdonságként kamara-opera napokat is tartottak A hagyományos bábos tábort immár tizenkilencedik alkalommal hirdették meg, jövőre készülnek az országosan egyedülálló jubileumra.

A bazilika előtti nagyszínpadra pedig olyan szellemiségű előadásokat hívtak meg, amelyek üzeneteikben, gondolatvilágukban, lelkiségükben segítik a felkészülést a jövő évi 52. Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszusra, s ez a tematika a direktor szerint teljes mértékben beváltotta hozzá fűzött reményeket.

- Az évadunk egyik helyszíne a hagyományos amfiteátrumi játszóhelyünk, a másik pedig a bazilika előtti nagyszínpad. Előbbinél is szinte telt házzal mentek a produkciók, utóbbinál pedig mindkét előadás történelmi nézőszám rekordot ért nálunk úgy, hogy előzetesen inkább állóhelyekkel számoltunk. A zentai csatáról szóló rockoperát ezernyolcszázan, a Csíksomlyói passiót pedig megközelítőleg hatezren tekintették meg. Ezzel pedig kicsit feladtuk magunknak is a leckét. Nehéz lesz ezt a szintet tartanunk, ám azt látjuk: óriási igény mutatkozik az ilyen jellegű, filozófiája és szellemiségű produkciók iránt - mondta Horányi László, aki hozzátette: az olyan értékek, mint hit, remény, együttműködés, hazaszeretet, hősiesség, férfiasság mind rendet, irányt, utat jelentenek az életben, s ezekre a néha megkopni látszó üzenetekre szeretnének a jövőben is hangsúlyt fektetni a nagyszínpadi műsorpolitikájukkal.

Ugyanakkor jövőre már valószínűleg nem tudják használni az amfiteátrumi helyszínt, mert jelentős felújításra szorul a színpaduk és úgy tervezik, kiköltöznek a bazilika és a vármúzeum közötti területre. Ez azt jelenti, inkább zenés műsorokat, produkciókat, esteket hívnának meg, mert egy prózai darabnál a nyári élénk, szabadtéri kulturális élettel járó városi hangok zavarnák az előadásokat.

Az igazgató hangsúlyozta, az idei évad abból is történelmi marad a várszínház számára, hogy a két bazilika előtti előadásnak köszönhetően a regisztrációk alapján nem csak Esztergomból és vonzáskörzetéből, valamint Budapestről, hanem Szegedről, Nyíregyházáról, Kiskunhalasról, Sopronból, Debrecenből, Veszprémből, Székesfehérvárról, a Felvidékről, a Vajdaságból is érkeztek hozzájuk nézők. Sokan a nyaralásukat is úgy időzítették, hogy összekötötték azt a két nagyszabású produkció megtekintésével, ez a szobafoglalásokban, éttermek forgalmában szintén érződött. Ennek pedig azért örül, mert a várszínház a terület zászlóshajójaként továbbra is meg tudta őrizni vezető szerepét Esztergom kulturális turizmusában és ez a jövőben jó alapot jelent arra, hogy az újonnan felálló önkormányzati testülettel tovább dolgozzanak ennek erősítésén, fejlesztésén.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 20. 17:44, péntek | Helyi

Felborult egy kocsi a Dobogókői úton, járókelő húzta ki a sofőrt

Három baleset történt egy napon Dobogókői úton csütörtökön.

2019. Szeptember 20. 16:17, péntek | Helyi

Újabb látványos drónvideó készült Esztergomról

Esztergomban, a Dunakanyar legfelsőbb városában készített légifelvételekből összeállított videó, 4K-s felbontásban - írta a videó készítője.

2019. Szeptember 20. 10:47, péntek | Helyi

Esztergomi szépség is bejutott a Nemzet Szépe döntőjébe! – VIDEÓ - FOTÓK

Vollár Kinga bekerült a legszebb magyar lányok közé. Segítsük szavazatunkkal!

2019. Szeptember 20. 10:44, péntek | Helyi

Kamerák buktathatják le a plakátrongálókat

Két választási óriásplakátot rongáltak meg Esztergom-Kertvárosban, kamerák buktathatják le az elkövetőket.