Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. December 01. 14:08, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu/ÁSZ

Törvénysértő volt a 2011-es adósságrendezési eljárás?

Törvénysértő volt a 2011-es adósságrendezési eljárás?

Elmarasztalta a számveszőszék a Tétényi Éva, korábbi polgármester által indított 2011-es adósságrendezési eljárását. Az ÁSZ a minap befejezte az eljárás felülvizsgálatát.

Az Állami Számvevőszék befejezte Esztergom önkormányzata adósságrendezési eljárásának rendszerellenőrzését. Az ellenőrzés megállapította, hogy az adósságrendezési eljárás végrehajtása során a polgármester, a jegyző és a pénzügyi gondnok nem szabályszerű feladatellátása akadályozta az adósságrendezés céljainak elérését. A fizetőképesség helyreállítása nem történt meg, a hitelezői követelések teljes körű kielégítésére szintén nem került sor. A pénzügyi egyensúly alakulása nem volt értékelhető az elszámolásokban feltárt ellentmondások és hiányosságok miatt.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt években több száz ellenőrzést folytatott le önkormányzatoknál és nemzetiségi önkormányzatoknál; ezek mindegyikének célja a helyhatóságok szabályozott működésének, gazdálkodásának, illetve pénzügyi egyensúlyi helyzetük megteremtésének és fenntartásának támogatása volt. Mindezzel az ÁSZ hozzájárult az önkormányzatok eladósodását kiváltó okok feltérképezéséhez. A Számvevőszék továbbra is fókuszál az önkormányzatok kockázatos területeire, ezért kiterjesztette ellenőrzéseit az önkormányzatok adósságrendezési eljárásaira is. Az adósságrendezés ugyanis olyan az önkormányzatok fizetőképességének helyreállítására irányuló, törvény által szigorúan szabályozott folyamat, amelynek célja a hitelezők követelésének kielégítése, az önkormányzat kötelező feladatainak folyamatos teljesítése, illetve az önkormányzatok átgondolt, felelősségteljes gazdálkodásának elősegítése.

Esztergom önkormányzata pénzügyi egyensúlyi helyzetének és fizetőképességének megromlása miatt 2010. november 25. és 2011. augusztus 01. között folytatott le adósságrendezést, melynek során a hitelezők 26,6 milliárd Ft ki nem fizetett kötelezettség teljesítésére nyújtottak be igényt. Ez a kötelezettségállomány az önkormányzat vagyonának közel felét jelentette, így indokolt volt ellenőrizni, hogy az adósságrendezési eljárás elérte-e a célját, az eljárás szereplői eleget tettek-e törvényben meghatározott feladataiknak a fizetőképesség helyreállítása, a hitelezők hatékony jogvédelmének biztosítása és az átgondolt, felelősségteljes gazdálkodás elősegítése érdekében.

Az ÁSZ az adósságrendezési eljárás vonatkozásában ellenőrizte, hogy annak megindítása, lefolytatása szabályszerű volt-e, az önkormányzat gazdálkodása az adósságrendezési eljárás alatt megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak, illetve az eljárás szereplői – kiemelten a pénzügyi gondnok – a folyamat során a jogszabályokban foglaltak szerint jártak-e el. A Számvevőszék ellenőrizte és értékelte továbbá, hogy a lefolytatott adósságrendezési eljárás elérte-e a törvényben kitűzött célokat.

Az ÁSZ megállapította, hogy az adósságrendezés megindításakor – a vagyon számbavételének és a számviteli nyilvántartások lezárásának elmulasztása miatt – nem került sor az önkormányzat valós vagyoni helyzetének felmérésére. Nem tárták fel továbbá, hogy milyen okok vezettek az adósságrendezési eljárás megindításához, így azok kezelésére sem alakítottak ki tervet. A pénzügyi gondnok nem kísérte figyelemmel az önkormányzat gazdálkodását, feladatainak ellátását, valamint a válságköltségvetés időszakában jogosulatlanul, a pénzügyi gondnok ellenjegyzése nélkül történtek kifizetések. A közvagyon megőrzését veszélyeztette, hogy a hitelezőkkel megkötött egyezségben adósságrendezésbe nem vonható ingatlanokat is megjelöltek a kötelezettségek fedezetéül.

Az ÁSZ feltárta, hogy a fizetőképesség helyreállításához nem voltak elegendőek az önkormányzat saját hatáskörben végrehajtott intézkedései. A reorganizációs program és az éves likviditási tervek hiánya is hozzájárult, hogy az önkormányzat nem teljesítette az egyezségi javaslatban szereplő hitelezői igények 5,6 százalékát, mintegy 1,5 milliárd forint. Pénzügyi egyensúlyra vonatkozó következtetést az ellenőrzés nem tudott levonni, a rendelkezésre bocsátott adatok eltérései és a költségvetési beszámolókra vonatkozó megőrzési kötelezettség megsértése miatt.

Az Állami Számvevőszék jelentésében a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében a polgármesternek és a jegyzőnek fogalmazott meg javaslatokat, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT