Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Törvényt kell módosítani az újabb rezsicsökkentéshez

Törvényt kell módosítani az újabb rezsicsökkentéshez

November elsejétől csökken az áram, a távhő és a gáz ára a kormány döntése szerint - mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa a Híradónak. Németh Szilárd hozzátette: ehhez még törvénymódosításra is szükség lesz. A fogyasztók először decemberben kapják meg azokat a számlákat, amelyeken már a november elsejétől érvényes, csökkentett árak szerepelnek. A rezsicsökkentésért felelős munkacsoport ezen túl még vizsgálja annak lehetőségét, hogy csökkenhessen a szén és a tűzifa ára is.

A Fidesz frakciója még a hónap elején határozott az újabb rezsicsökkentésről, akkor azonban a fűtési szezon kezdetét, október 15.-t jelölték meg időpontként. A kabinet az újabb csökkentéshez szükséges törvénymódosítások és a könnyebb számlázás miatt döntött az új dátum mellett.

Szeptember elején, a Fidesz visegrádi kihelyezett frakcióülésén jelentette be a képviselőcsoport vezetője az újabb rezsicsökkentést. Rogán Antal akkor azt mondta: az áram, a gáz és a távhő ára 11,1 százalékkal csökken majd a fűtési szezon kezdetén. A csökkenés mértékét úgy kell meghatározni, hogy a tavalyi év decemberi árakhoz képest az idei decemberi árak már húsz százalékkal olcsóbbak legyenek – mondta a frakcióvezető. Akkor két időpontot vizsgáltak, amikortól csökkenhetnek az árak, október 15-ét és november elsejét.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa azt mondta: utóbbi mellett döntött a kormány, de erről még az Országgyűlésnek is szavaznia kell. Elmondta, törvényt kell módosítani, és a törvénymódosításhoz időre van szükség, a november elsejei dátum ellenben tartható lesz mind a Parlamentben, mind a kormányzatnál és ez segítséget fog jelenteni a szolgáltatóknak is, hiszen akkor a számlázást nem kell megbontani a hónapra.

Idén eddig két lépcsőben csökkentek a rezsiköltségek: januártól 10 százalékkal lett olcsóbb a földgáz, az áram és a távhő ára, júliustól pedig a vízdíj, a csatorna, a szemétszállítás, a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés díja mérséklődött. Ez egy átlag keresetű családnál akár évi 100 ezer forint megtakarítást jelent. A gáz, az áram, a távhő árának további 11,1 százalékos csökkentésével az eddigi 100 ezer forinton túl további havi 3-4 ezer forint maradhat a családoknál.

A fogyasztók először decemberben kapják meg azokat a számlákat, amelyeken már a november elsejétől érvényes, csökkentett árak szerepelnek.

Németh Szilárd arról beszélt: a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vizsgálja annak lehetőségét, hogy csökkenhessen a szén és a tűzifa ára is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során