Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Szeptember 16. 13:04, hétfő | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább bővült a kártyás fizetések aránya a második negyedévben

Tovább bővült a kártyás fizetések aránya a második negyedévben

Az idei második negyedévben is bővült a kártyás fizetések infrastruktúrája, valamint a kártyás fizetések mértéke – közölte a honlapján hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az első félév végén 101,6 millió fizetési számlát vezettek a magyarországi pénzforgalmi szolgáltatók, vagyis nincs lényeges változás az első negyedév végéhez képest. A belföldi kibocsátású kártyák száma ugyanakkor 9,5 millióra nőtt, ezen belül lakossági kártyából 50 ezerrel lett több. A jegybank meghatározónak nevezi az érintőkártyák 144 ezret meghaladó bővülését. Arányuk az összes fizetési kártyán belül 2019 második negyedévének végén meghaladta a 81 százalékot.

A korábbi enyhe csökkenés után ismét nőtt a kiskereskedelmi bankkártya-elfogadók (POS terminálok) száma. 2019 első negyedévéhez képest csaknem ezer elfogadóhellyel és 3 ezer, többnyire érintéses fizetést biztosító készülékkel több állt a vásárlók rendelkezésére, számuk így meghaladta a 115 ezret, illetve a 147 ezret. Érintéses fizetést több mint 128 ezer készülék tesz lehetővé országszerte. Szintén csökkenést követően nőtt újra az internetes elfogadóhelyek száma, 9 százalékos bővüléssel megközelítve a 13 ezret.

A tájékoztatás szerint a kártyás fizetések forgalma darabszámra 17 százalékkal, értékében 21 százalékkal nőtt. Ennél is jelentősebb mértékben, 30 százalék felett bővült a belföldi kibocsátású fizetési kártyákkal külföldön lebonyolított tranzakciók száma és értéke. A vásárlási tranzakciók száma meghaladta a 244 milliót, értékük az 1850 milliárd forintot. Ebből 223 millió belföldi majdnem 1610 milliárd forintot tett ki.

A jegybanki összesítés alapján kiemelkedő volt a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes vásárlási forgalom bővülése a tavalyi azonos időszakhoz viszonyítva. A belföldi tranzakcióknál darabszámra 30 százalékos, értékre 42 százalékos az emelkedés, a külföldieknél 38 és 43 százalék.

Majdnem 2 százalékkal csökkent ugyanakkor az előző negyedévben a készpénzfelvételek száma, bár az értékük 6 százalékos növekedéssel meghaladta a 2124 milliárd forintot.

A készpénzfelvételek átlagos értéke több mint 78 ezer forint volt. Az egyedi forintátutalások ehhez képest fordítottan alakultak, darabszámuk közel 3 százalékkal 64 millióra bővült, értékük viszont több mint 2 százalékos csökkenéssel 157 milliárd forintot ért el 2019 második negyedévében – olvasható a közleményben.

Címkék: bank, bankkártya, fizetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni