Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 06. 16:06, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Tovább erősödik a családon belüli összetartás a járványhelyzetben

Tovább erősödik a családon belüli összetartás a járványhelyzetben

A járványügyi veszélyhelyzet okozta nehézségek még közelebb hozzák egymáshoz a családtagokat - derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.

A kutatásban - amelyet áprilisban készítettek, 1000 ember telefonos megkérdezésével - azt írták, a magyar emberek elsősorban a családjukra számítanak ebben az időszakban, a megkérdezettek többsége higgadtan éli meg a járványhelyzetet, és betartja a járványügyi intézkedéseket.

Nagy nehézségekről a megkérdezettek kevesebb, mint 20 százaléka számolt be, leginkább a munkahelyi bizonytalanságoktól és a megbetegedés lehetőségétől tartanak.

A jelenlegi helyzetben a válaszadók 80 százaléka házastársára, párjára vagy gyermekére támaszkodhat. A járványügyi veszélyhelyzet megerősítette a családtagok közötti kapcsolatokat: a megkérdezettek negyede (24 százalék) azok javulásáról számolt be, 71 százaléknál nincs változás és csak 4 százalék érzi úgy, hogy romlottak a családi kapcsolatai a veszélyhelyzet óta. Az emberek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy most több időt tud fordítani családtagjaira.

A felmérésből az is kiderül, hogy a veszélyhelyzetben a válaszadók alig negyede (24 százalék) érzi feszültebbnek magát, az emberek 47 százaléka inkább nyugodtan, higgadtan éli meg a jelenlegi helyzetet.

A férfiak és a fiatalok általában nyugodtabbak: a férfiak 51 százaléka, míg a nők 44 százaléka, emellett a 30 év alattiak 56 százaléka, míg a negyveneseknek mindössze 36 százaléka tekinti magát inkább nyugodtnak, mint feszültnek.

Közölték azt is, a többség ismeri és betartja a koronavírus elleni védekezés szabályait: a döntő többség (94 százalék) azt állítja, hogy teljes mértékben betartja a vásárlási, kereskedelmi korlátozásokat és a kijárási korlátozást.

Az emberek többsége felelősen és tudatosan védekezik a vírus ellen, 85 százalékuk a szokásosnál gyakrabban mos kezet, 55 százalékuk pedig rendszeresen hord maszkot és gumikesztyűt is.

Úgy tűnik, hogy a magyarok többsége megbirkózik a járvány miatt felmerülő problémákkal, hiszen kevesebb, mint 20 százalékuk számolt be kifejezetten nagy nehézségekről.

Általában legkevésbé az élelmiszer beszerzése, valamint a hivatali ügyek intézése okoz problémát, leginkább viszont a munkahelyi bizonytalanság és a pénz előteremtése miatt aggódnak.

A járványhelyzet miatt a legtöbben, azonos mértékben attól tartanak, hogy valaki megbetegszik a családban (43 százalék) vagy elveszíti a munkáját (42 százalék) - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.