Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 02. 16:10, kedd | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Tovább lassult a járvány Lengyelországban

Tovább lassult a járvány Lengyelországban

Tovább lassult Lengyelországban a koronavírus-járvány, hétfői adatok szerint 2503 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami a legkevesebb október eleje óta, és csökken a kórházban kezeltek száma is.

Mateusz Morawiecki kormányfő újabb korlátozások feloldását helyezte kilátásba.

Az új igazolt fertőzések száma hétfőn 171-gyel kevesebb volt, mint egy héttel ezelőtt. Az előző hetekhez hasonlóan, a következő napokban a kimutatott fertőzések bizonyos növekedése várható, ami a kevésbé intenzív hétvégi teszteléssel függ össze.

Kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 9 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 33 ember hunyt el.

A kórházakban 13 507 vírusfertőzöttet ápolnak, 1037-tel kevesebbet, mint egy héttel ezelőtt. A betegek közül 1385-en szorulnak lélegeztetőgépre, ami 82-vel kevesebb, mint a múlt hétfőn.

Hétfő délelőtti adatok szerint december 27. óta 1 176 904 vakcinát adtak be, közülök 200 536 már a második dózis volt.

Az akadozó európai uniós vakcinabeszerzések kapcsán Piotr Müller kormányszóvivő a közszolgálati rádióban reményét fejezte ki, hogy március végéig sikerül megvalósítani mintegy 3 millió ember beoltását. Ennek előfeltétele, hogy a vakcinagyártók az eredetileg tervezett oltóanyag-mennyiséget, vagyis 6 millió adag kétdózisú vakcinát szállítsanak Lengyelországnak - hangsúlyozta a szóvivő.

Mateusz Morawiecki hétfőn a sziléziai Zabrze városában tett látogatásakor jó előjelnek nevezte, hogy csökken a kórházi kezelésre, illetve a lélegeztetőgépre szorulók száma. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, még ezen a héten új szabályokat tesznek közzé úgy, "hogy finom, sebészeti módon, de lépésről lépésre" nyissák meg a gazdaságot - jelentette ki. Aláhúzta: a kormány járványkezelési stratégiájában "magas fokú társadalmi fegyelmezettségre" számít a gazdasági nyitás mellett.

Hétfőn Lengyelországban újból megnyíltak a bevásárlóközpontok, engedélyezték a kulturális létesítmények újranyitását, valamint törölték az idősek vásárlási sávját. A többi járványintézkedést viszont február 14-ig meghosszabbították.

Vasárnap este a lengyel agrárügyi tárca beszámolt arról, hogy koronavírust azonosítottak egy észak-lengyelországi nyérctelepen rutinvizsgálat során, ezért elrendelték a helyi állomány leölését. Részletesebb vizsgálati eredmények a jövő héten lesznek ismeretesek.

Ez a nyércek fertőződésének első hivatalosan megerősített lengyelországi esete. Tavaly novemberben a hatósági vizsgálat nem igazolta szintén észak-lengyelországi nyércek koronavírus-fertőzöttségét, amelyet eredetileg a Gdanski Orvostudományi Egyetem kutatói állapítottak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.