Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 12. 08:30, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Továbbra is esik a fogyasztás, de megyénkben már kevesebb a bedőlt cég

Továbbra is esik a fogyasztás, de megyénkben már kevesebb a bedőlt cég

Tovább nőtt egyebek közt az élelmiszer, a gépjármű-, a kiskereskedelemmel és a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya. Megyénk nagyrészt mérséklődik a helyzet, de továbbra is kevesebbet fogyasztunk.

Tovább nőtt a többi között az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásával, a gépjármű-kereskedelemmel, a kiskereskedelemmel és a vendéglátással foglalkozó cégek bedőlési aránya tavaly április 1-je és idén március 31-e között, a korábbi 12 hónap adataival összehasonlítva - derül ki a Bisnode üzleti információs szolgáltató legfrissebb elemzéséből.

A társaság közleménye szerint a számítógépek, elektronikai termékek és a bútorgyártás területén is romlott kissé a helyzet.

Összességében továbbra is az építőipar területén a legmagasabb, 6,6 százalékos a bedőlési arány, ami a felújítások, az építkezések és a beruházások elmaradásával magyarázható.

A belső fogyasztás visszaesése továbbra is sújtja a vállalkozásokat. Nemcsak az élelmiszerek, illetve a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmével foglalkozó cégek körében nőtt a felszámolások, csődök aránya, hanem például a pénzügyi szolgáltatások, a művészet, a szórakozás és a szabadidő területén is - idézi a közlemény Keleti Józsefet, a Bisnode ügyvezető igazgatóját.

A szakember szerint a háztartások részben kényszerűségből, részben önként visszafogták kiadásaikat. Azokban a családokban, ahol valaki munkanélküli lett, vagy ahol hiteleket törlesztenek, nem jut annyi pénz élelmiszerre és szórakozásra, mint korábban. A többiek pedig egyelőre kivárnak a vásárlásokkal.

fogyasztás visszaesés, bedőlt cégek, vásárlás,

A Bisnode közleményében kiemelte azt is: a folyamat az ágazatok szerkezetére nézve nem egyértelműen negatív. Bár a fogyasztás visszaesése mellett sok vállalkozás küszködik a hitelek hiányával és a bankok szigorú garanciavállalási előírásaival, a felszámolások és csődök hosszú távon oda vezetnek, hogy jellemzően a stabil, jó stratégiával versenyző vállalkozások maradnak talpon. Ez pedig erősebb, kevésbé sérülékeny ágazati és gazdaságszerkezetet hoz létre regionális és országos szinten is.

Az adatok szerint a dél-alföldi megyék mellett a fővárosban és Pest megyében is emelkedtek a bedőlési mutatók az elmúlt 12 hónapban. Keleti József szerint a válság továbbgyűrűző hatásai elérték az ország legfejlettebb, közép-magyarországi régióját is. Ugyanakkor Vas megye kivételével a Nyugat-Dunántúl minden megyéjében csökkent a felszámolások, csődeljárások aránya, ahogy az Észak-Alföldön is.

Komárom-Esztergom megyében harmadára csökkent a bedőlési mutató, az itt működő - elsősorban autóipari - cégek ugyanis már korábban csökkentették kapacitásaikat, jelenleg pedig kivárnak. Meglévő beszállítói körüket ellátják munkával, amelyek pedig nem kaptak elegendő megrendelést, már korábban bedőltek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.