Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2013. Május 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Továbbra is jár az asztmás gyermekeknek az emelt összegű családi pótlék

Továbbra is jár az asztmás gyermekeknek az emelt összegű családi pótlék

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem vette el az asztmás gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot. A magasabb összegű családi pótlékra továbbra is a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság jogosít. A rendelet asztmával kapcsolatos pontosítása a gyermektüdőgyógyász szakma kifejezett kérésére történt.

A 2013. április 1-jétől hatályos szabályozás orvosszakmai részét az egészségügyi szakmai kollégium illetékes tagozatával és számos szakértő bevonásával alakította ki az egészségügyi ágazat annak érdekében, hogy a betegségcsoportok nevesítése szakmailag egyértelműen és a betegségteher szempontjából méltányosan kerüljön pontosításra. Így szerepelnek benne például a magas vérnyomás, hypertensív megbetegedések súlyos formái, a súlyos vesebetegségek, az emphysema súlyos esetei és az asztma súlyos esetei is.

A korábbiaknak megfelelően minden olyan esetben, amikor a betegség súlyossága miatt a rendszeres gyógyszerhasználat mellett nagyobb teher nehezedik a szülőkre, a család jogosult marad az emelt családi pótlékra. Az állapot (súlyos, vagy nem súlyos eset) minősítésének eldöntése minden esetben továbbra is a szakorvos kompetenciájába tartozik.

Mindemellett kiemelten hangsúlyozzuk azt is, hogy az asztma kontrolljára szolgáló készítmények minden asztmás betegnek – így az enyhe és súlyos esetekben is – kiemelt, 90-%-os Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatással rendelhetők továbbra is, függetlenül az emelt családi pótléktól és a közgyógyellátás lehetőségétől-tudatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.

2024. Április 30. 08:26, kedd | Belföld

Agrárminiszter: a brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán

A brüsszeli elit feláldozta az európai gazdálkodókat a környezetvédelem oltárán, tehát alapvető változásra van szükség az uniós mezőgazdasági politikában, ami csak a jelenlegi brüsszeli elit leváltásával érhető el

2024. Április 30. 06:00, kedd | Belföld

Látványos fotókon a Magyar Honvédség gyakorlata