Városlista
2021. október 17, vasárnap - Hedvig

Hírek

2021. Szeptember 24. 06:37, péntek | Helyi

Tilos az avarégetés Esztergomban

Tilos az avarégetés Esztergomban

A lehullott levelek eltakarítása a legtöbb kertes házban élőnek, nyaraló vagy telek tulajdonosnak komoly feladatot jelent, különösen az őszi idő beköszöntével. Mit lehet tenni a felgyülemlett avarral, kerti hulladékkal?

Lapunk ennek járt utána. Városunk jegyzőjétől, Schottner Norberttől kértünk információt arra vonatkozóan, hogy Esztergom közigazgatási területén belül mely szabályok, rendelkezések vannak érvényben. Lehet-e égetni, vagy nem?

A jegyző lapunknak megküldött válasza:

"A parlament által még 2020. nyarán elfogadott törvénymódosítás értelmében 2021. január elsejétől kezdődően országszerte tilos lett volna az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A döntéssel azt a rendelkezést törölték el, ami alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést.

2020. szeptember 17. napján tartott ülésen Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete megalkotta az új köztisztasági rendeletét, amelyben a szabályozás révén nem engedte az avar és kerti hulladék égetését Esztergom Város közigazgatási területén. (Tehát még a 2021. január 1-i törvénymódosítás hatályba lépése előtt. /szerk.)

Az elfogadáskor már ismert volt a fenti jogszabály, így a levegő védelme érdekében már tavaly ősszel is a most hatályos rendelkezések vonatkoztak Esztergom Város területén az égetésre.

Azok a lakosok, akik eddig égették a kerti avart és hulladékot, azoknak tavaly ősztől vagy a komposztálás, vagy a zsákokba gyűjtés lehetősége maradt. A zsákban kihelyezett zöld hulladékot a közszolgáltató rendszeresen elszállítja és bizonyos darabszámban ingyenesen biztosít hozzá zsákot is.

Ehhez képest lehet egy kissé zavaró körülmény, hogy 2020. december 2-án azonban megjelent egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, ami teljesen felülírta a 2020. nyári törvénymódosítást és az azzal járó országos tilalmat. A rendelet a koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet idején alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szól, tartalma alapján veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad „a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása.

A módosítás azonban az Esztergomra vonatkozó rendelkezéseket nem érinti, hiszen városunk területén továbbra is tilos a kerti hulladék és avar égetése."

A fenti tájékoztatás értelmében Esztergom közigazgatási területén, tilos az avart, vagy egyéb kerti hulladékot égetni. Helyette a közszolgáltató által biztosított zsákokba kell gyűjteni, melyeket a szolgáltató, a VERTKÁL Nonprofit Zrt. rendszeresen elszállít.

Az ún. "zöldjárat" november végéig tart.

A részletekről itt lehet bővebben tájékozódni:

https://www.esztergom.hu/esztergomi/hirek/hir/360-valtozik-a-zoldhulladek-szallitas-rendje

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 16. 06:52, szombat | Helyi

Jövő nyárig lezárják az autós forgalom elől a Deák Ferenc utcát

2021. október 18-tól, előreláthatólag 2022. június 30-ig közmű- és útépítéssel összefüggő munkálatok végzése miatt a gépjárműforgalom elől lezárásra kerül Esztergomban a Deák Ferenc utca egy szakasza.

2021. Október 15. 16:53, péntek | Helyi

Tájékoztató a társasházakban élők számára a szelektív-hulladékszállítás változásairól

Esztergom Város Önkormányzat képviselő-testülete a 237/2021. (VIII.27.) határozatában döntött a szelektív-hulladékgyűjtő szigetek végleges megszüntetéséről 2021. október 17. napjáig.

2021. Október 15. 08:39, péntek | Helyi

A helyi rendőrök elfogták az esztergomi piacon vandálkodót

Őrizetbe vették a nyomozók azt a férfit, aki korábban az esztergomi piacon több pavilont feltört. A gyanúsítottnak további vagyon elleni bűncselekmények is a számlájára írhatók.

2021. Október 15. 08:22, péntek | Helyi

Sakkversenyek futószalagon Esztergomban

Az Esztergomi Sakk Club az NB II-ben megkezdte a szereplését a 2021/2022-es bajnokságban, az első fordulóban Naszályra utaztak sakkozóink a tavaly még NB I-ben vitézkedő Géniusz Tata-Naszály csapatához.