Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Július 09. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Továbbra sincs vége

Továbbra sincs vége

Több ház is életveszélyes állapotba kerülhet a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörsön.

 

A Cuhai-Bakony-ér kiöntése miatt az ezer lelkes település kétszer úszott el, 78 házban keletkeztek kisebb-nagyobb károk. Az áradás mértékére jellemző, hogy 14 hónappal az árvíz után is több pincében áll a sár, a helyreállítás pedig tetemes összegekbe kerül majd.

Farkasdi Sándor helyi lakos kézfeje eltűnik a repedésekben, amelyek a talajvíz visszahúzódásával keletkeztek az öreg mezőörsi házon. Jó alapokon áll az épület, talán ezért nem dőltek még össze a falak, és a tulajdonos nem is szeretné megvárni, amíg otthona életveszélyessé válik.

A község polgármesterének pincéjéből a tavaly júniusi áradás óta sem tűnt még el a víz. Szivattyúztatni nem merték, mert akkor talán már a ház is megrogyott volna, ahogy még sok másik a faluban. „78 házat érintett a tavaly májusi és júniusi árvíz a faluban. Ebből olyan 30-35 százaléka, akiknél most keletkeznek a súlyos problémák. Süllyednek a padozatok, a falak. Ők most élik meg az árvíz utolsó rúgásait” – nyilatkozta Farkasdi Károly, Mezőörs független polgármestere.

A Cuhai-Bakony-ér közvetlenül a telkek alatt fut végig. Közel 50 éve volt itt utoljára mederkotrás.

A házakban keletkezett sérülések miatt a mezőörsiek ismét a biztosítókhoz fordulnak, ám ahhoz, hogy kártérítést kapjanak, bizonyítaniuk kell, hogy a repedések valóban az árvíz következtében keletkeztek, mert a belvízkárok után a társaságok nem fizetnek. (da)

hírTV

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.