Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2023. Augusztus 25. 13:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Turizmus: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

Turizmus: teltházas hétvégét hozott Budapestnek a Szent István-napi programsorozat

Minden korábbit meghaladó érdeklődés kísérte a Magyarország születésnapjára szervezett rendezvénysorozat programjait; a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján teltházas hétvégével zárták a hetet a fővárosi szálláshelyek, amelyek kihasználtsága csaknem elérte a 80 százalékot, 7 százalékponttal meghaladta az előző évit - tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18-20-án között, így a vendégforgalom 17 százalékkal múlta felül az előző éves eredményeket. Ezen túl az egynapos látogatók száma is közel 30 százalékkal nőtt, így idén több mint 1 millióan utaztak a fővárosba legalább egy napra.

A Szent István-nap turisztikai forgalomra való hatása kiemelkedő: 2021-hez képest kétszer annyi, míg a tavalyi ünnepi hétvégéhez képest 17 százalékkal több vendég foglalt szállást Budapesten. Az NTAK adatai alapján a szálláshelyeket többségben a külföldi vendégek töltötték meg, ami az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető. A vendégéjszakák számottevő részét, 83 százalékát külföldi utazók foglalták le.

A nemzetközi rendezvény szakma Oscar-díjával is kitüntetett eseményre vidékről 7 százalékkal, az országhatáron kívülről pedig 19 százalékkal több vendég érkezett a fővárosba, mint tavaly - jelezte az MTÜ.

A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része szállodákban foglalt szállást, szinte minden második hazai szállodai vendég a négycsillagos szállodákat választotta. A hazai turisták negyede részesítette előnyben a magán- és egyéb szálláshelyeket. A nemzetközi látogatók preferenciái között már fele-fele arányban szerepeltek a szállodák, illetve a magán- és egyéb szálláshelyek. A külföldi szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.

A mobilcella adatok alapján további 1 millió 100 ezer egynapos látogató fordult meg a fővárosban az augusztus 20-i hétvégén. Csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez tavaly augusztus 20-hoz képest közel 70 százalékkal több és az egy héttel később megtartott tűzijáték napjához képest is többezerrel magasabb - közölte az ügynökség. A legtöbben Pest, Fejér, valamint Komárom-Esztergom vármegyéből jöttek, utóbbiból másfélszer annyian, mint tavaly.

A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága is 11 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbinál 35 százalékkal több turista fordult meg. A külföldiek kedvenc turisztikai attrakciójának az Országház bizonyult, az ünnepi hétvégén a látogatók 14 százalékát a nemzetközi vendégek adták.

A nagyrendezvények turistavonzó képességét mutatja az is, hogy a megnövekedett vendégforgalomnak köszönhetően a fővárosi szálláshelyeken 24 százalékkal nagyobb árbevételt könyvelhettek el a három nap során, mint tavaly ilyenkor - hangsúlyozta közleményében az MTÜ.

Címkék: augusztus 20, turizmus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő