Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 05. 09:46, csütörtök | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Tűzmentes adventet! Óvatosan a gyertyákkal!

Tűzmentes adventet! Óvatosan a gyertyákkal!

Advent idején és karácsony táján megnövekedik a lakástüzek száma, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy ebben az időszakban többet gyújtunk gyertyát otthonunkban. A katasztrófavédelem figyelmességre int.

December elsején megkezdődött egy újabb adventi időszak, mely négy héten át tart. Ezekben a hetekben számos család gyújt gyertyát otthon az adventi koszorún és a karácsonyi időszakban is használnak díszítés gyanánt. Ezeknek a nem megfelelő használata azonban könnyen tűzhöz vezethet. A statisztikák azt mutatják, hogy az ünnep idején megemelkedik a lakástüzek száma, sokan ugyanis felügyelet nélkül hagyják az égő mécseseket.

Ezeknek a tűzeseteknek az oka leggyakrabban az, hogy az égő gyertyákat gyúlékony anyag mellé teszik és a keletkező lángok az asztalterítőn, a függönyön vagy akár a szőnyegen átterjednek a lakás más helyiségeire. Az adventkor készült koszorúk jellemzően könnyen lángra kapó anyagból készülnek, ezért szintén nagy odafigyelést igényelnek. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el.

A lakástüzeket elkerülhetjük, ha a koszorú, illetve a mécsesek helyét körültekintően választjuk meg. Ha éghetetlen anyagú alátétet használunk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a gyertya vagy mécses átforrósítsák a környezetüket, emellett vízszintes, stabil helyre rakjuk őket, hogy ne dőlhessenek fel és ne eshessenek le.

Ha mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös hívószámon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.