Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. November 22. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter /fotó: ny.a.

Új Bástya-rámpa – városközpont fejlesztés – Hogyan tovább Esztergom?

Új Bástya-rámpa – városközpont fejlesztés – Hogyan tovább Esztergom?

Új Bástya-rámpa – városközpont fejlesztés – Hogyan tovább Esztergom? - Kerekasztal-beszélgetésen csütörtökön ezekről beszélt Horváth Béla, a Bástya tulajdonosi képviselője és György Róbert, Fidesz-elnök Esztergomban.

A Bástya Áruház és környékének rehabilitációja és fejlesztési tervei voltak a témája a Hogyan tovább Esztergom kerekasztal-beszélgetés második rendezvényének csütörtökön a Kis-Duna sétány egyik kávézójában. A témát Horváth Béla, a Bástya tulajdonosi képviselője és György Róbert, a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke közösen fejtegette.

A Bástya környékének rehabilitációjáról a beszélgetés elején Mújdricza Ferenc építészmérnök szakmai köszöntőt mondott és mutatott be egy tervötletet. Ezt követően Heer Ádám a Hogyan tovább Esztergom? főszervezője moderálásában beszélgettek a meghívottak.

Horváth Béla volt kisgazda országgyűlési képviselő, a Bástya tulajdonosának képviselője kezdésnek tisztázta, hogy a felesége birtokában lévő cég tulajdonosa a Bástya Áruháznak. Majd hozzátette, hogy a korábbi városvezetéssel kialakult problémák, már a múlté, bár jelen pillanatban is több bírósági ügy zajlik a témában. De mivel egy megújulás közepén van Esztergom közélete, különösen a Fidesz szervezete, ezért úgy látja, hogy mindez nagyban elősegíti az ügy rendezését. Horváth Béla leszögezte, egy együttműködő, konszenzusos kapcsolatot szeretne a majdani városvezetéssel kialakítani, és ehhez remek partnernek tartja a megújuló esztergomi Fideszt.

Bástya tulajdonosának képviselője emellett némileg felidézve a múltat kitért arra, hogy a korábbi városvezetés, ahogy fogalmazott esetenként akár törvényen felüli módszerekkel is próbálta érvényesíteni szándékát a Bástya-parkoló esetében, vagy az elhíresült rámpa-ügyben is.

A bíróság kimondta, hogy a rámpa az áruház része, így mindenképpen megoldást kell találni arra, hogy visszaálljanak az eredeti állapotok. Nyitott vagyok, kompromisszumkész bármiféle városfejlesztési elképzelés illetően” – emelte ki Horváth Béla.

Ezt követően György Róbert a Fidesz Esztergomi Szervezetének elnöke a Bástyát is érintő korábbi beruházási tervet egy megalomán álomnak nevezte, aminek kezdeti fázisa csúfította el a Bátya Áruház környékét, a parkolót és bontatta el a rámpát. Maga a beruházás a teljes belvárosi területet érintette volna, kezdve a műemléki Szent István Strandfürdővel, a Fürdőszállóval, a Zöldházzal, a Bástya-parkolóval és rámpával együtt.

A jelen állapotot fejleszteni kell, helyre kell hozni, és közösségi élettel kell megtölteni. Mivel pedig személyesen is érintett vagyok a rámpa elbontásában, a bontást végző városi cég akkori ügyvezetőjeként, ezért most mindenkitől, akit negatívan érintett a rámpabontás, nyilvánosan bocsánatot kérek” – fűzte hozzá György Róbert.

Emellett elmondta, hogy az általa vezetett céget a megrendelés időpontjában nemcsak a bontásra, hanem egy új rámpa építésére is felkérte az akkori városvezetés, de mire az ügy odáig jutott, a megrendelők kihátráltak az elképzelés mögül, így az építés elmaradt, de még a bontás sem úgy zajlott, ahogy a cég szerette volna.

Egyszerűen fogalmazva a társaságot és engem is személy szerint átvertek” – magyarázta a Fidesz-elnök.

Abban biztos lehet mindenki, hogy az első sorban fogok állni, hogy ezt az állapotot megoldjuk, rehabilitáljuk. Az elmúlt időszakban konkrét tárgyalásokat is folytattunk olyan befektetőkkel, akik nagyon komoly súllyal, befolyással rendelkeznek pénzügyi befektetések terén. Most úgy látjuk, hogy a korábbi 20 milliárdos megalomán elképzelésnek akár a tíz százalékáért is megvalósítható a környék rehabilitációja, úgy hogy érintené a fürdőt, a szállót, a parkolót, a Zöldházat és a Bástya Áruházat és egy új rámpát is. Ez az összeg arra elegendő, hogy egy egészségesen élhető formába kerüljön a város szíve. Ezt pedig, amennyiben kellő súllyal rendelkezik a jobboldal a leendő városvezetésben, akkor az egyik elsődleges feladatának tekintjük” – hangsúlyozta György Róbert.

Horváth Béla hozzátette, hogy jelen pillanatban nyugalom képezi a kapcsolatot a Fidesz Esztergomi Szervezetével, amellyel illetve Völner Pál választókerületi jelölttel szerinte egy új fejlődési pályára állhat majd Esztergom.

Közösen továbbléphetünk a múlton és együtt gondolkodhatunk, hogy hogyan lehetne Esztergom belvárosát megújítani” – zárta mondandóját a Horváth Béla.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT