Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. November 26. 06:30, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Új helyi járattal bővül az esztergomi buszközlekedés – Napirenden több pont

Új helyi járattal bővül az esztergomi buszközlekedés – Napirenden több pont

Megtartotta első (rendkívüli) ülését az októberi önkormányzati választásokat követően Esztergom önkormányzatának új képviselő-testülete - közölte a polgármesteri hivatal beszámolójában.

Többek között döntöttek a helyi járatok menetrendjének módosításáról, új járat bevezetéséről, az önkormányzati bizottságok és településrészi önkormányzat összetételéről, az idei közmeghallgatás időpontjáról.

Első pontként Esztergom képviselő-testülete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletet tárgyalták, amit néhány képviselői módosítással együtt 13 igen és 2 nem szavazattal fogadott el a közgyűlés.

Második napirendi pontként a testület megalakította az önkormányzati bizottságokat és az Esztergom-Kertváros településrészi részönkormányzatát, amelyek tagjai letették esküjüket.

Megalakultak a bizottságok

Pénzügyi és Jogi Bizottság
Elnök: dr. Alberti Péter képviselő, Elnökhelyettes: Torma László képviselő, Tagjai: Kovács Tamás képviselő, Eck András képviselő, Tóthné Borbély Viola külső tag, Szentkirályi Ádám külső tag, Sasvári Viktor külső tag.

Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Kulturális Bizottság
Elnök: Tóth Tamás Béla képviselő, Elnökhelyettes: Bánhidy András képviselő, Tagjai: Eck András képviselő, Heckel Zoltán képviselő, Torma László képviselő, Tordainé Vida Katalin képviselő, Tőkei-Veszely Andrea külső tag, Varga Krisztián külső tag, dr. Hegedűs András külső tag, Szabó Judit külső tag, dr. Horváth István külső tag.

Közjóléti, Egészségügyi és Nemzetiségi Bizottság
Elnök: Tordainé Vida Katalin képviselő, Elnökhelyettes: Simonné Cserép Krisztina képviselő, Tagjai: Bánhidy András képviselő, Kovács Tamás képviselő, Vargáné Drevenka Györgyi képviselő, Lévai Béla külső tag, Dr. Strofek Tamás külső tag, Dr. Kanász Gábor külső tag, Dr. Pák Péter külső tag.

Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság
Elnök: Heckel Zoltán képviselő, Elnökhelyettes: Kovács Tamás képviselő, Tagjai: Simonné Cserép Krisztina képviselő, Bádi Gábor képviselő, Kokas Sándor külső tag, Szerencsés Tamás külső tag, Szalma Lászlóné külső tag.

Közbeszerzési Bizottság
Elnök: Eck András képviselő, Elnökhelyettes: dr. Alberti Péter képviselő, Tagjai: Torma László képviselő, Tordainé Vida Katalin képviselő, dr. Havasi Tamás külső tag, dr. Törös Judit külső tag, dr. Etter Ödön külső tag.

Esztergom-Kertváros Településrészi Önkormányzata
Elnök: Simonné Cserép Krisztina képviselő, Elnökhelyettes: Tóth Tamás Béla képviselő, Tagjai: Tordainé Vida Katalin képviselő, Kovács Tamás képviselő, Heckel Zoltán képviselő, Bánhidy András képviselő, Góman János külső tag, Góman János István külső tag, dr. Szerencsés Gergely István külső tag, Pataki Németh Norbert külső tag, Lőrinczy György külső tag.

Változó helyijárat-menetrend
A december közepétől üzemelő közös vasúti- és buszpályaudvar (Intermodális Csomópont, IMCS) szükséges változásoknak, valamint a felmerült lakossági észrevételeknek megfelelően a képviselő-testület módosította a helyijáratok menetrendjét. Hernádi Ádám polgármester hangsúlyozta, hogy a buszok menetrendjét a vasúti menetrendhez igazítják, és amennyiben további észrevételek érkeznek a most elfogadott menetrendekkel kapcsolatban, a képviselő-testület tárgyalni fogja azokat. A testület 14 igen, 1 tartózkodás mellett fogadta el a menetrend módosítást, amely 2019. december 15-től lép hatályba.

A menetrendmódosítás mellett új járat is üzemel majd, a 2-es járat a Vasútállomás és a Bánomi lakótelep között közlekedik december 15-től, 8.30-11.30 óra között és 17.30-20.30 óra között 60 percenként, 21.30-22.30 között 30 percenként, az 1-es és 11-es járatokat kiegészítve. A módosítások érintették több más járat menetrendjét és megállóhelyeit is.

A helyi járatokon kívül alábbi helyközi járatok érintik majd december 15-től az intermodális csomópontot:

880 Budapest — Szentendre — Visegrád — Esztergom autóbusz-járatok. A vonal járatainak útvonala az új csomópontig meghosszabbítják, így az autóbuszok innen indulnak és ide is érkeznek. A buszok az Intermodális Csomópont új bekötőútján közlekednek, így a Baross utca terhelését nem növelik.

2903 Esztergom — Dömös — Visegrád autóbusz-járatok: A vonal járatainak útvonala, hasonlóan a 880-as jelzésű járatokhoz az új csomópontig meghosszabbodik, innen indulnak és ide is érkeznek. A járatok szintén az Intermodális Csomópont új bekötőútján közlekednek, így a Baross utca terhelését nem növelik. A vonal 2019. december 15-től megszűnik, járatai a továbbiakban a 880-as autóbusz-vonalon hirdetik meg.

8519 Esztergom — Dorog — Esztergom és 8529 Esztergom — Dorog autóbuszjáratok. A 8519-es vonal Esztergomot köti össze Doroggal, két irányban közlekedve. A vonal járatai kerülő úton közlekedve érintik az intermodális csomópontot: eredeti útvonal — Erzsébet királyné u. — Baross G. u. — Esztergom, vasútállomás (intermodális csomópont) — intermodális csomópont bekötő út — 6os kilométerkő — eredeti útvonal. A 8529-es vonal Esztergomot köti össze a kertvárossal. A vonal járatai kerülő úton közlekedve érintik az intermodális csomópontot: eredeti útvonal — Erzsébet királyné u. — Baross G. u. - Esztergom, vasútállomás (intermodális csomópont) — intermodális csomópont bekötő út — 6-os kilométerkő — eredeti útvonal.

8503 Esztergom — Pilisszentlélek — Dobogókő járat. A járatok a (Bánomi ltp.) — Esztergom, autóbusz-állomás Esztergom, Baross G. u. Esztergom, vasútállomás (intermodális csomópont) Esztergom, Baross G. u. Pilisszentlélek — (Dobogókő) módosított útvonalon közlekednek. Az autóbuszok — az önkormányzattal folytatott egyeztetések alapján — az Áchim utca érintése nélkül közlekednek, így a vasútállomásra a Baross utcán térnek be.

Közmeghallgatást tart a képviselőtestület decemberben
Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 14 igen, 1 tartózkodó szavazattal úgy döntött, hogy 2019. december 16. napján (hétfőn) 17.00 órakor közmeghallgatást tart a volt Vármegyeháza dísztermében. A képviselő-testület ezt követően ugyanilyen szavazati aránnyal döntött a településrendezési eszközök elfogadása és egyes építésüggyel összefüggő önkormányzati rendeletek módosításáról.

Teljes egészében önkormányzati tulajdonba került a Kapcsolatok Háza
Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Széchenyi tér 14. szám alatti, műemléki védettségű, 2/3-ad részben állami tulajdonú ingatlan ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét biztosító megállapodás aláírásához szükséges, Magyar Állammal szemben fennálló tartozását (8.831.359,- Ft tőketartozás + kamat) kiegyenlíti, egyben felhatalmazza a polgármestert az erről szóló szerződés aláírására.

Strigonium Zrt.
A képviselők utolsó napirendi pontként döntöttek a Strigonium Zrt. vezérigazgatójának díjazásáról, valamint módosították a társaság Alapító Okiratát.
A módosítással jelentősen bővült a vezérigazgató jogköre. Így a Zrt. kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ügyvezetőinek kinevezése, visszahívása és díjazása az ő jogosultsága lesz a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 08:04, kedd | Helyi

Esztergomi lány képviseli megyénket az országos Tündérszépek versenyen

Az esztergomi Gyurik Renáta képviseli Komárom-Esztergom megyét a Tündérszépek 2021 szépségverseny országos fordulójában.

2021. Április 19. 16:01, hétfő | Helyi

Fokozott ellenőrzésre és bírságolásra számíthatnak a Pilisszentléleken szabálytalanul parkolók

A rendőrség felhívja a Pilisszentlélekre, a Mi kis falunkba látogatók figyelmét, hogy a jövőben folyamatos és fokozott ellenőrzést tartanak és a szabálytalanul behajtó, vagy parkoló autósokat meg is büntetik.

2021. Április 19. 10:57, hétfő | Helyi

Esztergomban két épületet újíthatnak fel munkásszállás céljára

Nyolc munkásszálló épül meg és négy, korábban másra használt épületet újíthatnak fel a „Munkásszállások kialakítása” program ötödik kiírásának keretében – jelentette be Bodó Sándor az ITM államtitkára.

2021. Április 18. 19:50, vasárnap | Helyi

Holnap, április 19-én reggel újra megnyitják a letkési határátkelőt

Holnap hajnali öt órakor megnyitják a Letkés–Ipolyszalka határátkelőt, mely a szlovák-magyar határon az egyetlen zárva tartott átkelő volt. Még március 2-án zárta le a szlovák fél a járvány elleni védekezésre hivatkozva.