Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2017. Február 10. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Új kereszt emlékezik a hősökre a Búbánatvölgyi hadisírnál

Új kereszt emlékezik a hősökre a Búbánatvölgyi hadisírnál

Búbánatvölgyi hadisírt tették rendbe csütörtökön a honvédség Katonai Igazgatási Központ munkatársai. Meglepetésükre valaki már korábban egy új keresztet vitt oda a kidőlt, régi helyére.

Két erdei hadisírnál végeztek helyreállítási munkákat csütörtökön a honvédség szakemberei, katonái.

A hadisírgondozók folyamatosan mérik fel az erdőkben található hősi sírokat is, melyek többségében az 1945. februári kitörés, és az azt követő harcok áldozatai nyugszanak. A munkájukhoz nagy segítséget nyújtottak Bori Bianka több erdei hadisírról, januárban készült fotói.

A maradandó méltó emlékek állításáig a hadisírgondozók a két legrosszabb állapotú sírnál végeztek csütörtökön állagmegóvó munkákat. A Budai-hegységben, a hűvösvölgyi Gyermekvasútnál található katonasírnál illetve a Búbánatvölgyben található kidőlt keresztnél.

Utóbbinál kellemes meglepetés érte a szakembereket, valaki ugyanis a helyszínre szállított egy új keresztet, amire felszerelte a régi tábláját, de valószínűleg a rossz időjárás miatt nem tudta az új feszületet felállítani. Csütörtökön a honvédség szakemberei több órás kemény munkával viszont kiásták a fagyos, sziklás földből a régi kereszt talapzatát, majd felállították az új keresztet. Emellett sor került területrendezésre is.

Az elkorhadt koszorúkon lévő nemzetiszínű szalagok az emlékművet körülvevő kerítésen hirdetik annak a száz magyar katonának az emlékét, akik 1945-ben a Szamár-hegynél haltak hősi halált.

Fotók: Magyar Hadisírgondozás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.