Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2013. Március 20. 08:03, szerda | Helyi
Forrás: MTI / MTI Fotó: Lakatos Péter

Új tűzoltóautót kapott Esztergom, katasztrófavédelmi értékelés

Új tűzoltóautót kapott Esztergom, katasztrófavédelmi értékelés

Új gépjárműveket, gépjárműfecskendőket és mobil laborokat, valamint védőruhákat kapott a katasztrófavédelem, ezeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves tiszti értekezletén adták át kedden Budapesten.

A sajtóanyag szerint nyolc saját fejlesztésű és gyártású szállító járművet adtak át, feladatuk, hogy támogassák a vízhiányos területeken történő beavatkozásokat. Emellett nyolc hivatásos tűzoltó-parancsnokság – Monor, Dabas, Esztergom, Kiskőrös, Szendrő, Szeged, Kaposvár és Gyöngyös – kapott egy-egy nagy teljesítményű gépjárműfecskendőt. További, veszélyes anyagokkal kapcsolatos eseteknél használandó járművek, úgynevezett katasztrófavédelmi mobil laborok kerülnek Békés, Nógrád, Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Csongrád, Somogy megyékbe és a fővárosba.

Az esztergomi tűzoltók az új, speciális sisakok után kapták az új járművet.

Bemutatták az új bevetési védőruhákat is. A BM OKF szerint a hazai gyártásnak köszönhetően folyamatosan biztosíthatók lesznek a tűzoltási, műszaki mentési, katasztrófaelhárítási tevékenységet végző állomány számára. Az idén háromezer, a következő években pedig évente kétezer védőruha kerül a rendszerbe, így három év alatt a jelenlegi védőruházatot teljesen kicserélik.

Az éves értekezleten – amely első alkalommal volt sajtónyilvános – Pintér Sándor belügyminiszter egységesnek és eredményesnek minősítette a katasztrófavédelem múlt évi munkáját. Felidézte: 2011-ben döntöttek az átalakítás szükségességéről, és megteremtették egy új, egységes katasztrófavédelmi rendszer jogi alapjait.

Az átszervezési feladatokat befejeztük” - mondta a 2012-ben végrehajtott átszervezéseket is számba véve a miniszter. Hozzátette: „ez az átalakítás hozzájárult ahhoz is, hogy a napokban történt rendkívüli bevetéssorozatot központi irányítás mellett, jó színvonalon végre tudtuk hajtani”.

Szerinte a szervezet reagáló képességét elősegítette, hogy nem az önkormányzatnak kellett eldöntenie, mi a teendője. Kiemelte: az erőcentralizálás lehetővé tette, hogy Nyugat-Magyarországon és Északkelet-Magyarországon megfelelő számban legyenek bevetések.

katasztrófavédelem, tűzoltó, belügyminiszter, évértékelés,

A katasztrófavédelem egységes technológián alapuló járműfenntartói rendszerének kialakítása mellett az informatikai hálózat átalakításáról is szólt. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: nem szabad megállni az informatikai rendszer fejlesztésének ezen a szintén, mivel a 112-es egységes segélyhívó rendszerhez annak teljes mértékben illeszkednie kell.

A képzésről szólva felidézte: a 2010-es árvíz tapasztalatai egyértelművé tették számára a tiszthelyettesek esetében, hogy egységes képzésre van szükség az első három hónapban annak érdekében, hogy a parancsot ugyanúgy hajtsa végre a tűzoltó, a katasztrófavédő és a rendőr.

A jövőt illető feladatok közé sorolta egyebek mellett a védőruhák cseréjét. Szintén a jövőről szólva azt mondta: különösen a középvezetői területen szeretne fejlődést. Elrendelt egy felmérést, és megnézik, hogy mindenki alkalmas-e a beosztására. Emellett a továbbképzések szükségességéről is beszélt.

Pintér Sándor azt mondta: látja azt is, hogy a katasztrófavédelmi munkatársak nehezen élnek meg a javadalmazásukból, ezért arra szólította fel Bakondi György főigazgatót, hogy tegyen javaslatot egy katasztrófavédelmi életpályamodell kidolgozására. Hozzátette: tárcája a főigazgató és a minisztérium alá tartozó többi szervezet javaslatát összegzi és a kormány elé terjeszti azzal, hogy mi valósítható meg belőle az év végén vagy 2014-ben.

Az értekezleten a belügyminiszter a múlt heti rendkívüli időjárási körülmények között tanúsított helytállásért, kiemelkedő teljesítményért elismeréseket adott át. A díjazottak között az OKF vezetőjének javaslatára katasztrófavédelmi munkatársak, továbbá az országos rendőrfőkapitány javaslatára rendőrök, a Honvéd Vezérkar főnökének javaslatára honvédek, valamint civilek is voltak. Bátorság érdemjelet tizenhatan kaptak, köztük az a tűzoltó zászlós, aki a mentés során segített abban, hogy egy vajúdó asszony eljusson Bodajkról a székesfehérvári kórházba.

A miniszter az értekezlet után újságírói kérdésre válaszolva a sajtó munkatársainak arról is beszélt, hogy tárcája elkészítette és határidőre le is adta a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését. A miniszter hozzátette: nyilvánosságra hozataláról a kormányfő dönt.

Pintér Sándor vasárnap délután jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák.

Pintér Sándor még pénteken, az ATV Egyenes beszéd című műsorában közölte: kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tájékoztató üzenet továbbításában. A miniszter nem nevesítette a céget, de tudható, hogy a három nagy szolgáltatóból a Telenor előfizetői nem kapták meg az SMS-t.

A Telenor hétfőn azt közölte: kész megadni minden információt, ha vizsgálat indul az ügyben. Az MTI kérdésére, hogy kezdeményeznek-e vizsgálatot, Pintér Sándor kedden azt mondta: tárcája csak akkor kezdeményezi civil cégek vizsgálatát, ha bűncselekmény, törvénysértés merül fel, de a jelen esetben ilyenről nem tud.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT