Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Április 21. 06:33, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újabb adókönnyítések várhatók

Újabb adókönnyítések várhatók

A gyorsított áfa kiutalás, illetve a COVID-ra specializált méltányossági kérelmek, a pótlékmentes fizetési halasztás jelentős és gyors pénzügyi segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői ülésének adóügyi javaslatai közül a gyorsított áfakiutalást, illetve a COVID-ra specializált méltányossági kérelmeket emelte ki az MTI-nek. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat. A versenyképességi tanács konkrét javaslatokat készített elő a kormány számára. Javaslatot tettek a Szép-kártya juttatás munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mentességének és aturizmusfejlesztési hozzájárulás elengedésének meghosszabbítására, illetve a reprezentáció és üzleti ajándék szochójának év végéig tartó felfüggesztésére.

A gyorsított áfa-kiutalás jelentős és gyors pénzügyi segítséget jelent a kis- és középvállalkozásoknak, az adóhivatal online eszközei, illetve a nagy szakértelemmel és tapasztalattal bíró revizorai pedig biztosítják a költségvetési bevételek védelmét - összegezte az intézkedés lényegét Izer Norbert.

Egy Európában is példaértékű magyar újítás, az úgynevezett elektronikus ellenőrzés a koronavírus-járványban jelentősen megkönnyítette és egészségügyi szempontból is biztonságossá tette a kiutalás előtti ellenőrzéseket - jegyezte meg az államtitkár. A kkv-k 75 nap helyett 30 nap alatt megkaphatják az őket megillető összegeket.
Az adózási előéletük alapján megbízhatónak minősített mikro-, kis- és közepes vállalkozások ennél is hamarabb juthatnak a visszaigényelt összeghez, esetükben 30 napról 20 napra rövidülhet a kiutalási idő - emlékeztetett Izer Norbert. Mint mondta: az eddigi rekordhónap a február volt, amikor 75 ezer vállalkozás kapta meg rövidebb idő alatt a jogszerűen visszajáró forgalmi adóját, összességében 155 milliárd forintot.
A tavaly tavasszal bevezetett adóügyi könnyítések közül az egyik legsikeresebb a koronavírusra specializált fizetéskönnyítés volt, amelyből akkor több mint hatezer érkezett, és mintegy 680 millió forint fizetendő adót engedett el akkor az adóhivatal.

Illusztráció:Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár