Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Április 11. 10:33, péntek | Helyi
Forrás: szeretgom.hu

Újabb adósságrendezés vagy vagyonfelosztás Esztergomban?

Újabb adósságrendezés vagy vagyonfelosztás Esztergomban?

Újabb adósságrendezés vagy akár vagyonfelosztás jöhet Esztergomban, a szeretgom.hu információi szerint. A város ugyanis 2013 ősze óta nem fizette meg az esedékes részletet a Mária-Valéria mélygarázs esetében.

A szeretgom.hu információi szerint a hét elején a város egyik hitelezője újabb adósságrendezési eljárás elindítását kérte a Tatabányai Törvényszéktől, mivel a város 2013 ősze óta nem fizette meg az előző adósságrendezési egyezségben vállalt ütemterv szerint esedékes részletet a Mária-Valéria mélygarázs 1,7 milliárd forintos megvásárlása okán létrejött adósságból. A szóbanforgó tartozás a hitelező Giegler Kft. szerint 286 372 214 forint és annak kamatai.

A hatályos törvény szerint ilyenkor a bíróság azonnal értesíti az önkormányzatot, a polgármester pedig az értesítés kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles a bíróságnak nyilatkozni arról, hogy a kérelemben foglaltak fennállását a helyi önkormányzat elismeri-e. Ha a polgármester a határidőn belül a bíróságnak nem nyilatkozik, a tartozás fennállásának tényét vélelmezni kell, és a bíróság elrendeli az újabb adósságrendezési eljárást.

Az újabb adósságrendezési eljárás azzal is fenyegeti a város költségvetését, hogy a fennálló hitelezői igények 2010 novemberétől számítható teljes kamatmennyisége is aktivizálódik új követelésként - az előző adósságrendezési eljárást lezáró egyezség felrúgása miatt. Ismereteink szerint ez a kamatösszeg is száz millió forintos nagyságrendű terhet zúdíthat a városra.

A Polgármesteri Hivatal Kainetfőnökének közleménye:

A szeretgomon ma megjelent hírrel kapcsolatban nem árt tisztázni, hogy a szóban forgó adósság abból a mélygarázs-ügyletből származik, amelyet még az előző önkormányzat kötött a Giegler kft.-vel. Az akkori városvezetés még a 2010-es önkormányzati választások előtt úgynevezett szavatossági pert indított az ügyben. A sokadik éve húzódó bonyolult jogi procedúra jelenleg is folyamatban van, ezért a szavatossági perrel kapcsolatban még több alapvető momentum tisztázásra vár. A per az ártéren álló mélygarázs értékcsökkenéséről szól, mely a vételárból akár több száz millió forintot is levonhat. A végleges válasz megadására a kézhezvételtől számított 15 nap áll az önkormányzat rendelkezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.