Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Szeptember 26. 18:03, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/forrás: facebook.com/RomanekEtelka

Újabb döntés hajléktalan-ügyben, főállású alpolgármestert választott a testület

Újabb döntés hajléktalan-ügyben, főállású alpolgármestert választott a testület

Rendkívüli testületi-ülés tartott szeptember 26-án Esztergom képviselő-testülete, mely két pontot tárgyalt.

Az eddig társadalmi megbízatású státusban dolgozó Bánhidy László alpolgármester október 1-től főállású alpolgármesterként látja el feladatait, a város egész területén tilos lesz az életvitelszerű tartózkodás a közterületen október 15-től – erről döntött a képviselő-testület szeptember 26-i rendkívüli ülésén, amelyen Meszes Balázs, Sasvári Viktor és Stámusz Andrea képviselők nem tudtak részt venni.

Magyarország helyi önkormányzatairól törvény szerint a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy alpolgármestert választ, illetve több alpolgármestert választhat.

Bánhidy László eddig társadalmi megbízatású alpolgármesterként látta el feladatait. A képviselő-testület elé került előterjesztés szerint október 1-től Bánhidy László főállású alpolgármesterként folytatja munkáját. Havi illetményét a polgármesteri javaslatot elfogadva a jogszabályban meghatározott maximumban, havi 628.200 forintban állapították meg, amit havi 94.230 forint költségtérítés egészít ki.

Október 16-tól a városban tilos lesz az életvitelszerű tartózkodás a közterületeken

Az önkormányzatok 2018. október 15-ig hatályon kívül helyezik azokat az önkormányzati rendeleteiket, amelyek a közterületek azon részének kijelölésére vonatkoznak, ahol a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást jogellenessé minősítik.”

A fenti rendelkezések okán 2018. október 16-tól megszűnik a helyi önkormányzatok azon rendeletalkotási felhatalmazása, hogy a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében, a közterület meghatározott részére vonatkozóan helyi rendeletben jogellenessé minősíthették az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodást.

Emiatt legkésőbb 2018. október 15-ig szükséges a közterületek használatáról szóló 25/2014. (XII.3.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek a hatályon kívül helyezése.

A változtatásra Magyarország Alaptörvényének hetedik módosítása miatt van szükség, amely az ország egész területére érvényesen kimondja, hogy tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás. A hajléktalan kérdés Esztergomban is komoly problémákat okozott, október 16-tól az eljárási rend is változik, amelynek következtében megoldódhat a helyben is jelentős lakossági felháborodást kiváltó hajléktalan-helyzet. A módosítást a szeptember 20-ig ülésen nem tudta elfogadni a képviselő-testület, a napirend tárgyalásakor jelen lévő 8 képviselő egyhangú döntése lett volna szükséges, de Nyíri Attila és Vigh László képviselők a megismételt szavazás során sem támogatták az előterjesztés elfogadását. A szeptember 26-i ülésen újra tárgyalták a rendelet-módosítást a képviselők, amelyet ezúttal már minősített többséggel elfogadott a képviselő-testület.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.