Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Október 17. 19:32, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Újra divatba jött a tapéta a lakberendezésben

Újra divatba jött a tapéta a lakberendezésben

A ’70-es, ’80-as évek tapétamániáját idővel felváltották az egyszínű falfestékek, azonban ahogy a divatban, úgy a lakberendezésben is olykor új szelek fújnak. Vagy nem is annyira újak?

Mert, mint ahogy a mondás tartja, a divat nem fejlődik, csak visszaváltozik. Természetesen mindig vannak benne új elemek, így a fejlődés is megállja a helyét, viszont kétségtelen, hogy régebbi részletek, komponensek is újra és újra felbukkannak az úgymond újdonságokban. Ráadásul napjainkban is több területet még vissza-visszahódít a retro, s talán ez mindig is így lesz. Így került bele újra a mai kor lakberendezési stílusának divatjába a tapéta.

Múlt és jelen
A terület szakértői szerint a megfelelően megválasztott tapéta stílus és divat, nem mellesleg egy egész otthon hangulata, karaktere megváltoztatható általa. Míg az említett korai korszakban kezdetlegesebb, sokszor giccses vagy túlzott dizájn hódított, például egy-egy egész falat beterítő pálmafás tapéta képében, mostanra, több évtized elteltével sokat finomodott a tapétadivat, ráadásul a kínálat is nagyban gyarapodott, mind mintázat, mind kivitelezés tekintetében. Olyannyira, hogy ha az embernek nincs előre határozott elképzelése, amihez kitartóan ragaszkodik, hogy milyet is szeretne otthonába, akkor elveszik az óriási választékban (pl. az egyik fővárosi tapétacentrum 25 ezer féle tapétát kínál). Úgyhogy inkább érdemes lakberendező segítségét igénybe venni, aki az ingatlan egységes, meghatározó stílusát és az ott lakók ízlését figyelembe véve megtalálhatja számunkra a legoptimálisabb lehetőséget. A hihetetlen, szinte végtelen választékú színek, minták, struktúrák és alapanyagok alapos fejtörést okozhatnak a tapétaminták között bóklászva, aminél fogva egy szakértői segítség hatalmas terhet vehet le a vállunkról. Sőt, a kifinomult modern dizájnokhoz igazodva fantasztikus lehetőségek állnak rendelkezésre, mivel a tapétavariációk textúrájának köszönhetően akár minden falat más-más tapétával boríthatunk be úgy, hogy az ne ízléstelen, hanem épp ellenkezőleg, nagyon is harmonikus és kellemes hatást keltsen. Azonban, ha egy falat szeretnénk kiemelni (pl. egy nappali háttere, ami alap hangulatot ad), a nagy felület miatt csak oda kerüljön fel nagy mintázatú, vagy az egész területet lefedő mintájú tapéta, a többi falon pedig valamilyen szolidat, halványabbat, visszafogottat alkalmazzunk.

Hódítók és újdonságok
Manapság a legkedveltebb, úgymond trendi tapétafajták egyike a hangsúlyos barokk mintázatú erőteljes, nyomott mintával, valamint a nagy növényi ornamentikával ellátottak, a természet elemeit ábrázolóak (kő, fa, víz mintázatúak), illetve a szövet-, bőr- vagy velúrhatású tapéták. Mindemellett új divat is hódít a tapétázás világában, mégpedig a lakberendezési tárgyak befedése, csinosítása valamilyen vidám mintázatú, könnyen kezelhető tapétával (mosható, súrolható), így az addig unalmas, kedvet lelombozó, vagy éppen felületükön sérült bútordarabok is feldobhatóak, s hangulatunkhoz mérten ezek a lehúzható tapéták tetszés szerint, gyakorta cserélhetőek (pl. szekrények, konyhaszekrények és hűtőszekrény ajtaja, lépcsőfokok, ajtók felülete, szekrények fiókjai, zuhanykabin üvege).

Sok újdonság is fellelhető a piacon, pl. a 3D-s lenyűgöző hatású tapéták rendkívül jól mutatnak, ahogy a szöveteket utánzóak vagy textilből készültek is, de egészen extrém küllemű vagy alapanyagú tapéták is léteznek, mint a világító, vagy az apró gyöngyökkel, s kristályokkal kombináltak, vagy a fű-, nád- és bambusz szöveteket, gyapjúrostokat tartalmazóak.

Címkék: tapéta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban