Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Június 20. 07:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - fotó: facebook.com/Recirquel

Újra láthatók a Recirquel előadásai Magyarországon

Újra láthatók a Recirquel előadásai Magyarországon

Újra láthatók a Recirquel előadásai Magyarországon: a társulat legújabb produkciójával, a Solus Amorral nyit újra a Müpa Fesztivál Színháza június 25-én.

A Recirquel előadásaival nyitja meg újra kapuit a nézők előtt a Müpa Fesztivál Színháza mintegy féléves szünet után - olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, június 25. és július 4. között összesen kilenc alkalommal tűzik műsorra a társulat produkcióit: a hitről és a szeretetről, a természetről és az univerzumról szóló Solus Amort, valamint az ember és az anyaföld kapcsolatát kutató My Landet. A kortárs táncot a cirkuszművészettel egyesítő, Vági Bence rendezte cirque danse előadásokra már kaphatók a jegyek - emelik ki a közleményben.

A Recirquel legújabb produkciója, a Solus Amor, amelyet mindössze néhány alkalommal láthatott a magyar közönség, tavaly ősszel debütált. Most, a produkció májusi nemzetközi premierjét követően Magyarországon is újra színpadra állítják a Vági Bence rendezte előadást.

A Müpa nyári programjainak sorában nemcsak a Solus Amort, hanem a My Land című előadást is újra láthatja a közönség. Mindkét előadás annak a Vági Bence rendezte trilógiának a része, amely az emberi lét különféle dimenzióit kutatja. Az előadásokat a közös vezérmotívumon túl még szorosabban köti össze a társulat sokéves alkotói-művészeti folyamata során megteremtett műfaj, a cirkuszművészetet a modern tánccal ötvöző cirque danse.

A Solus Amor című előadásban az újcirkusz, a klasszikus és a modern tánc egyesül. Miközben az akrobatika a káprázatot és az ámulatba ejtést szolgálja, a tánc lehetőséget ad az önkifejezésre, a finomabb jelentésárnyalatok közvetítésére és a történetmesélésre. A Solus Amor nem egy történetet mond el, hanem többféle közelítésben azt vizsgálja, mennyire fontos az ember számára a bolygónkon jelen lévő szeretet.

A 2018-ban bemutatott My Land az emberiség gyökereit kutatva, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba. Az előadás a műfajok közti határokat lebontva egyszerre idézi a kortárs tánctársulatokra jellemző technikai tudást és látványt, valamint a kelet-európai artistaművészet energiáit. Vági Bence hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket - hagyományokat, szabadságot és szerelmet - kutatva hozták létre a produkciót. Az előadás során a művészek földdel borított színpadról emelkednek fel, középpontba állítva kapcsolatukat saját szülőföldjükkel. A My Land a társulat egyik legsikeresebb produkciója, amely bemutatója óta számos országban és színházban megfordult teltházas előadásokkal, Európa rangos művészeti fesztiváljain ismerték el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.