Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2013. Augusztus 30. 07:23, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Újra megvétózta a Magvető-szobor átadását a polgármester

Újra megvétózta a Magvető-szobor átadását a polgármester

Tétényi Éva polgármester csütörtök este újra megvétózta a képviselő-testület azon döntése ellen, miszerint a város adja át az államnak a Magvető-szobrot, helyette pedig cserébe megkapja a budapesti Kossuth-szobrot.

Tétényi Éva a vétót röviden azzal indokolta meg, hogy az „sérti az önkormányzat érdekeit”. A törvények szerint a megvétózott kérdést a testületnek 15 napon belül újra tárgyalnia kell. A polgármester május 24-én már egyszer megvétózta az Országház elé szánt szobor államnak való átadását, arra hivatkozva, csaknem 1500 lakossági aláírás gyűlt össze azért, hogy a szobor maradjon a helyén, arról csak másolat készüljön.

Akkor Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP), a szoborcseréről szóló megállapodás ügyében eljáró képviselő elmondta, hogy az Esztergomban Magvető-szoborként ismert alkotás 65 éve került a városba, és jelenleg a megsemmisülés közelében van. A képviselő szerint az átadással a szobrot megőrizhetnék az utókornak, a szoborrészlet Zala György gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotásának egyetlen eredeti formájában fennmaradt része.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor felajánlása és Kisfaludi Strobl Zsigmond Kossuth Lajost ábrázoló szobrának a Prímás-sziget csúcsán való felállítása a városnak nem kerülne pénzébe, mert tárgyalásai eredményeképpen a tervezett megállapodásban az Országgyűlés Hivatala a szobrok áthelyezésének minden költségét vállalja.

A Parlament mellett álló, gróf Tisza István miniszterelnöknek emléket állító alkotás fő alakját 1945 tavaszán ismeretlenek ledöntötték, a megmaradt elemeket három, önálló szoborként állították fel. A jobb oldali, amely eredetileg a Magyar bőség nevet viselte, Esztergomba került, a Munka, majd a Magvető elnevezést kapta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.