Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Augusztus 29. 09:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Ukrán válság - Londoni elemzők: Közép-Európa számára az euróövezet a nagyobb kockázat

Ukrán válság - Londoni elemzők: Közép-Európa számára az euróövezet a nagyobb kockázat

Közép-Európa számára nem az ukrajnai válság, hanem az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye a nagyobb aggodalomforrás befektetői szempontból - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A magyar gazdaság idei teljesítményére adott citybeli előrejelzések ugyanakkor javulnak, és egyes londoni vélemények a magyar szuverén adósosztályzat javítását sem zárják ki.
Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az ukrajnai fejlemények lehetséges járványhatásáról összeállított tanulmányában hangsúlyozta: jóllehet a csütörtöki hadszíntéri jelentéseket az európai felzárkózó térség befektetési eszközei megszenvedték, összességében azonban az eddigi átszűrődő hatás a régió piacain nem különösebben nagy. Törökország irányadó tőzsdei árfolyammutatója például csaknem 20 százalékkal emelkedett az idei év eleje óta, és az e hónapban tapasztalt visszaesést sem a geopolitikai kockázatok, hanem elsősorban a török gazdaság gyengeségei okozták.
Az idei év eddig szakaszában a közép-európai EU-gazdaságok tőzsdéi is meglehetősen jól teljesítettek. E gazdaságok oroszországi kapcsolatai jelentősek, de nem annyira, amennyire a közvélekedés tartja; az euróövezet messze fontosabb exportpiacuk, mint Oroszország - áll Shearing elemzésében.
A Capital Economics főközgazdásza szerint a közép-európai piacokon aktív befektetők számára ezért aggályosabbak az utóbbi hónapok gyenge euróövezetri aktivitási adatai, köztük a csütörtökön közzétett valutauniós gazdasági hangulati jelzőszámok. Ezzel együtt is azonban a közép-európai részvényárazások még mindig alacsonyak, és a helyi valutáknak is van erősödési mozgásterük - vélekedett az elemző.
A Capital Economics vezető szakértőjének előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A ház várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.
Egy másik nagy londoni elemzőház, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) a magyar gazdaság teljesítményére adott prognózisát is javította. A ház csütörtöki térségi helyzetértékelésében közölte: az eddigi előrejelzésében szereplő 2,8 százalék helyett most már 3 százalékos GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban 2014 egészére. A cég a pozitív felülvizsgálatot az erőteljes második negyedévi növekedési teljesítménnyel, a hazai kereslet normalizálódásával és az élénk exporttal indokolta.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is kiemelték ugyanakkor, hogy az euróövezet központi gazdaságainak második negyedévi teljesítménye "kiábrándító" volt, és a legutóbbi aktivitási jelzőszámok arra vallanak, hogy az euróövezeti kilábalás eddig is lanyha lendülete még tovább gyengülhet.
A cég mindazonáltal közölte: továbbra is valószínűnek tartja, hogy 2015 elején megkezdődik a magyar államadós-besorolások felminősítése a befektetési ajánlású kategóriába.
A magyar szuverén adósosztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő a befektetési ajánlású sáv alatt tartja nyilván. Jelenleg a Standard & Poor's magyar besorolása a leggyengébb: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.
Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is javították a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket.
A JP Morgan londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol Magyarországon. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a "külső ellenszél" azonban ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése