Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Július 02. 15:36, hétfő | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti

Umberto Bossi sírva távozott pártja éléről

Umberto Bossi sírva távozott pártja éléről

Harminc év után vezért cserélt az Északi Liga szélsőséges olasz párt: a korrupciós vádak miatt lemondott Umberto Bossit Roberto Maroni váltotta fel.

Harminc év után távozott a párt alapítója és karizmatikus vezére, Umberto Bossi - adta hírül a hétfői olasz sajtó a szélsőséges jobboldali párt vasárnap este, Milánóban lezárult kongresszusának eredményét. A nyolcezer küldött előtt sírva búcsúzó Bossi kijelentette, "nem az Északi Ligában, Rómában kell keresni a korruptakat és tolvajokat", szavait azonban kifütyülték. "A gyermek a tiéd!" - a bibliai Salamon királyt idézve adta át a pártot Bossi az új főtitkárnak, Roberto Maroninak, egykori olasz belügyminiszternek, aki 1979 óta Umberto jobbkezének számított. A párt vezetésére egyedül jelentkező Maroni a kongresszuson mondott beszédében az Északi Liga eredeti célkitűzéseihez való visszatérést hirdette meg célként, vagyis az északolasz Padánia függetlenségét és a Rómától való elszakadást. Maroni bejelentette, hogy a párt vissza akarja vonni 22 szenátorát és 59 képviselőjét az olasz parlamentből. Maroni hétfőtől "új korszakot" ígért. Hangsúlyozta, hogy a párt becsületét és egységét akarja helyreállítani. Umberto Bossi áprilisban mondott le, miután az olasz ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy az Északi Liga kasszájából tizennégymillió euró a pártvezér családtagjai és közeli munkatársai kiadásait fedezte. Lemondott Bossi fia, Renzo is és kizárták a pártból Francesco Belsito pénztárnokot is, aki drágakövekbe fektette a tagsági díjakat.
Maroni hétfőn a párt megtisztítását ígérte. Az egykor harmadik legnagyobb olasz politikai erő, ötszörös kormánypárt Északi Liga támogatottsága felére esett vissza májusi helyhatósági választásokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.