Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Március 06. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Uniós biztos: rendben van, ha az uniós tagországok Oroszországból vagy Kínából vásárolnak oltóanyagot

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat

- idézte Thierry Breton belső piacért felelős euróópai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

A beszámoló szerint Thierry Breton értelmes lépésnek nevezte, ha valamely uniós tagország különböző forrásokból szerez be oltóanyagokat.

"Amire ma szükségünk van, az az oltóanyag, nem az új vakcinák" - fogalmazott.

Véleménye szerint az egyes uniós tagországok orosz és kínai vakcinabeszerzése azonban "csak csepp a tengerben, milliókra van szükségünk". Kijelentette: az Európai Unió megrendeléseinek köszönhető, hogy az uniós tagországok megkapják ezt a több millió adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország és Kína a világ számos országába, köztük az EU országaiba is szállítana oltóanyagokat, Breton kijelentette: egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot. A legtöbb ország nem képes a tömeges előállításra, ezért az EU-nak kiemelt felelőssége a segítség - tette hozzá.

Az uniós biztos üdvözölte Ausztria és Dánia azon bejelentését, hogy közös oltóanyag fejlesztéséről tárgyal Izraellel. Véleménye szerint a világ és Izrael csak profitálhat Európa csúcskategóriás kutatólaboratóriumaiból.

"Ösztönözzük az együttműködést az Egyesült Államokkal, ösztönözzük az együttműködést Izraellel, és bárkivel, aki szeretne együttműködni tudományos laboratóriumainkkal. Ez rendkívül fontos" - fogalmazott.

Egy globális világban "teljesen normális", hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondja: az unió nem támaszkodhat kizárólag az európai oltásokra - tette hozzá az uniós biztos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.