Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Január 24. 08:26, szerda | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó: illusztráció

Úristen! Pengével vagdossák magukat iskolások Esztergomban!

Úristen! Pengével vagdossák magukat iskolások Esztergomban!

Elképesztő hírrel kereste meg egy szülő szerkesztőségünket! Fiatal iskolás lányok pengével vagdossák magukat Esztergomban…

Az egyik esztergomi iskolában pengével vagdossák magukat egyes felsős, 12 éves lányok. Egyikőjük még egy instagram oldalt is működtet, melynek témája az öngyilkosság, halál és a vagdosás – számolt be az InfoEsztergom.hu-nak az aggódó szülő.

Mint ahogyan kifejtette: gyermeke elkezdte követni ezt az oldalt, ekkora ijedt meg és fordult hozzánk, hogy minél több szülőhöz eljusson az elképesztő információ.
Elárulta, hogy ez a probléma már ősszel is felvetődött egyszer, akkor az érintett iskola vezetése több szülőt is behívott emiatt. Úgy tűnik azonban, hogy ismét hódít ez az életveszélyes őrület, sőt már más esztergomi oktatási intézményekben is terjed.

Érthető módon saját gyermekét is félti, de mint kiemelte: nem a bemocskolás a célja, hanem szeretné, ha ez a figyelmeztetés a nyilvánosságon keresztül minden szülőhöz eljutna a városban, és ennek köszönhetően jobban odafigyelnének gyermekeik épségére, lelki világára, telefon- és internethasználatára, valamint baráti körére.

Cél a figyelemfelhívás: akárcsak több diák tavalyi életveszélyes "szórakozása" esetében!

Ilyen vagy ehhez hasonló esetben Esztergomban - akár névtelenül is - megkereshetik szülők, tanárok a HÍD Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ szakembereit! Email: hidkozpont@gmail.com

Miért vagdossák magukat a tinédzserek?

Pszichológus szerint a vagdosás elsősorban a lányokra jellemző, de a fiúknál is előfordul. Általában tinédzser korban kezdődik és akad, akinél felnőtt korban is folytatódik. A szakemberek szerint egyesek elrejtik, mások figyelemfelhívásnak szánják. Akár úgy is hozzászokhatnak, hogy nem tudják abbahagyni.

Okai lehetnek, hogy így akarják leküzdeni az érzelmi hullámokat, vagy feszültség levezetésként, stresszoldásként alkalmazzák az önbántalmazásnak ezt a formáját. Akadnak olyanok is, akik csak társaik hatására teszik. A vagdosás súlyosabb esetben egyéb mentális problémákra, depresszióra vagy személyiségzavarra is utalhat.

Vannak, akik kinövik, de akadnak, akik kizárólag orvosi vagy pszichológiai segítséggel tudják csak abbahagyni. A szakemberek azonban hangsúlyozzák: annak a fiatalnak, aki vagdossa magát, mindenképpen segítségre van szüksége szüleitől, vagy súlyosabb esetben pszichológustól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.