Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2017. Október 02. 13:52, hétfő | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - fotó: parkerdo.hu

Vaddisznók a Béke téren?!

Vaddisznók a Béke téren?!

Egy olvasónk állítja, vaddisznónyomokat talált a Béke téren, fotókat is küldött róla. Magát az állatot azonban még senki sem látta...

Kép: parkerdo.hu - illusztráció

FRISSÍTÉS: Egyértelmű bizonyíték! Vaddisznók járkálnak a Béke téren!

Fotókat küldött egy kedves Olvasónk arról, hogy szerinte vaddisznók járkálnak a Béke téren. Az információt még a hatóságok és az erdészet nem erősítette meg. Az állatot, vagy állatokat egyelőre még nem látták, csupán a képen látható nyomokból lehet következtetni, hogy ott járt, jártak.

A Pilisi Parkerdő szóvivője megkeresésünkre azonban elmondta, hogy az őshonos vaddisznónk kimagasló alkalmazkodó képességű, minden olyan élőhelyen megjelenik, ahol megtalálja a számára kedvező létfeltételeket. Így a városba is bejöhet.

A vaddisznó elsősorban a megfelelő búvóhely és a vonzó táplálékforrások miatt jelenik meg a lakott területeken. Általában megbújva, gazos, szemetes, elhanyagolt helyen.

A parkerdő azonban próbálja a lakott területektől távol tartani a vadállatokat, így például egész éven át folyamatos etetéssel igyekszik a vaddisznókat is az erdők belsőbb részein ellátni. Az etetés mellett folyamatos itatást is végeznek a szakemberek, sőt dagonyázó helyeket is kialakítanak.

A lakott területen megjelent vaddisznót, vaddisznókat a Pilisi Parkerdőnél kell bejelenteni, az erdészet munkatársai pedig speciális befogókkal kapják el és viszik vissza az erdőbe az állatokat. Rosszabb esetben viszont kilövik, amit a rendőrség engedélyez a mezőőrnek, vagy az erre a célra specializálódott vállalkozónak.

A vaddisznó alapvetően kerüli az embert, de akár veszélyes is lehet. Ezért rendkívül fontos, hogy semmiképpen ne próbáljunk az állat közelébe kerülni. Ha azonban valaki mégis szembe találkozna eggyel, csapjon zajt, adja meg a vaddisznónak a menekülés lehetőségét, ne álljon az útjába, próbáljon meg eltávolodni tőle. Soha ne szorítsuk be olyan helyre, ahonnan csak akkor tud kijutni, ha szembefordul velünk. A kanok a párzási időszakban lehetnek veszélyesek, a kocák pedig, amikor a kis csíkos hátú malacokat védelmezik. A sebesült vaddisznó szintén agresszív lehet – hangsúlyozzák a szakemberek.

Ha valaki esetleg lát vaddisznót, vagy vaddisznóra emlékeztető bármit, esetleg rajtakap valakit, hogy vaddisznónyomokat helyez el - ezt mondjuk egy levágott csülökkel tudjuk csak elképzelni - akkor ne legyen rest jelentkezni!

Kapcsolódó cikk:
Vadkan üldözött egy horgászt Visegrádon – VIDEÓVAL

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban