Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Augusztus 08. 07:56, hétfő | Helyi
Forrás: poilice.hu

Vadveszély térségünk útjain is

Vadveszély térségünk útjain is

Előzzük meg a vadakkal történő ütközést.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén bekövetkezett vadelütéses balesetek visszaszorítása érdekében fontos felhívni a figyelmet, hogy a lakott területen kívüli utakon vadállatokkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Különösen számolni kell vadak megjelenésére azokon az útszakaszokon, melyeket „Állatok” veszélyt jelző táblával jelöltek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el, ahol a vadak megjelenésének az átlagosnál is nagyobb a valószínűsége. Az augusztusi hónap az őzek párzási időszaka, ezért nagyobb az esélye, hogy váratlanul a járművünk elé szaladnak vagy ugranak.

A vadbaleseteket megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:
- Mi a teendő amennyiben állatot látunk az út mellett?
- Ilyen esetben nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés, még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalunk. Amennyiben le tudjuk fékezni a járművet, várjuk meg míg az állat átkel az úttesten, továbbá számítsunk arra is, hogy több állat is felbukkan.

Korlátozott látási viszonyok mellett, illetve éjszaka fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

Hasznos eszköze lehet még a vadelütések elkerülésének az ultrahangos vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, amit a menetszél hoz működésbe. Az egyszerűbb kivitelű műanyag változatok már olcsón hozzáférhetők, hátrányuk viszont, hogy egy-két autómosás után letörhetnek, vagy a ragasztási felület megkopása miatt az eszköz a járműről menet közben leesik.

A motorkerékpárral közlekedők részére a fentiek betartása különösen indokolt, mivel őket nem védi a jármű karosszériája és az egy nyomon haladó jármű sajátosságaiból adódóan a hirtelen fékezés vagy irányváltoztatás fokozott balesetveszéllyel jár!


Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.