Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2023. Március 16. 09:11, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Vagyonvédelem

Vagyonvédelem

A cégvezetők és tulajdonosok – az adott cég iparágából, tevékenységéből adódóan – számos működési kockázattal szembesülnek, amelyek a céges vagyon mellett, kiterjedhetnek az érintett magánszemélyek magánvagyonára is.

Hogyan mentesítheti magánvagyonát ezektől a kockázatoktól? A céges vagyonon túlmenően a magánvagyonát érinthetik-e a társaságot fenyegető jogviták? Megfelelően védve van-e a céghez kötödő kockázatoktól?

A cél egy olyan megoldást alkalmazni, amely esetén a magánvagyonának sorsa elválasztható a cégben betöltött vezetői vagy tulajdonosi felelősségétől.

BIZALMI VAGYONKEZELÉS (BVK)

A bizalmi vagyonkezelés során a vagyonrendelő ingyenesen rendelkezésre bocsátja vagyonát vagy annak egy részét egy másik személy, a vagyonkezelő részére. A vagyonkezelő a vagyonnal kapcsolatos tulajdonosi jogosítványokat gyakorolja a köztük létrejött szerződés szerint, a vagyont és annak hozamát kezeli, valamint a kedvezményezett vagy kedvezményezettek részére kiadja.

A magyar jog sajátosságainak köszönhetően a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személyének nem kell egymástól elválnia, amelynek értelmében lehetőség nyílik arra, hogy a vagyonrendelő a vagyont „saját magának”, vagy akár egy általa létrehozott társaságnak, mint vagyonkezelőnek adja át. Ezzel tulajdonképpen biztosítható, hogy a vagyonrendelő továbbra is közvetlen az ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyonkezelés körébe átadott vagyontárgyakat.

A bvk alapítása meg tudja védeni a vagyont a vagyonrendelővel szemben felmerült esetleges igényekből származó kockázatoktól, hiszen a vagyonrendelő tulajdoni köréből kikerül a bizalmi vagyonkezelés körébe átadott vagyon. Azonban, mivel az átadott vagyontárgyak nem kerülnek a vagyonkezelő saját vagyonába sem, ezáltal az a vagyonkezelő kockázatainak sincsen kitéve.

A vagyonrendelő halála esetén a bvk-ba bevitt vagyontárgyak nem képezik a hagyaték részét sem, ebből kifolyólag a létesítésével elkerülhető a Ptk. merev öröklési jogi rendszere (pl. kötelesrész juttatása), valamint a hagyatékátadással kapcsolatos adminisztráció is.

Mindemellett a bvk több adózási előnnyel is jár:

1. Lehetőséget ad a vagyonrendelő tulajdonában levő vagyontárgyak (pl. társasági üzletrészek) piaci értékre való felértékelésére.
2. Adómentességet élvez egyes feltételek fennállása esetén
3. A bvk-ba bevitt értékpapírok tartós befektetési számlára is tehetők, amely által a hozam adómentessége magánszemély kedvezményezettek esetén is biztosítva van

NEMZETKÖZI MEGOLDÁSOK

Mindamellet, hogy a vagyontervezésben alkalmazott megoldások külföldi struktúrákon keresztül is elérhetők, a hazai eszközök vagyonvédelmi funkciója külföldi bankszámla használatával is növelhető. A külföldi megoldások igénybevételét költségmegfontolások is befolyásolják.

A vagyontervezés céljaitól függően - magas jogbiztonság mellett - hatékony megoldást biztosíthat egy külföldi holdingtársaság, egy angolszász trust, vagy akár egy német vagy lichtensteini jogrendszer alatt létrehozott Stiftung is. További előnyt jelenthet, hogy a külföldi struktúrák használata a vagyon földrajzi kitettségét is mérsékli.

Ugyanakkor számos esetben egy egyszerű külföldi bankszámla megnyitása is megfelelő lehet az érzékelt országkockázat csökkentésére.

A nemzetközi megoldások igénybevétele adóelőnnyel is járhat, mivel több ország biztosít adómentességet vagy jelentősen kedvező adózási környezetet bizonyos vagyontervezési megoldások esetében, azonban a magyar megoldások adóterheit ritkán tudják kockázatmentesen, számottevően csökkenteni.

Annak ellenére, hogy hazánk részese több információcsere egyezménynek is, a magyar hatóságoknak még mindig kisebb a rálátása a külföldi cégek könyvelésére, tulajdonosi szerkezetére, valamint a külföldi bankszámlákra. Ez számtalan esetben lehet szempont a vagyontervezés során.

VAGYONKEZELŐ ALAPÍTVÁNY

A vagyonkezelő alapítvány a vagyonrendelő révén átadott vagyont kezeli és működteti az alapítvány létrehozatalakor megjelölt kedvezményezettek javára.

A családi vagyon egybentartásának és kezelésének az egész világon gyakran előforduló, népszerű formája a családi cégek és vagyoneszközök alapítványba rendelése. Ebből a megoldásból adódóan egy professzionális szervezet látja el a családi vagyon hosszútávú kezelését és tud a családtagok részére kifizetéseket teljesíteni.

A vagyonkezelő alapítvány lehetőséget nyújt a vagyon piaci értékre történő adómentes felértékelésére és növelésére is.

A vagyonrendelő biztosítani tudja vagyonának védelmét a személyes kockázataival szemben a vagyon alapítvány részére történő átadásával, viszont a továbbiakban is ellenőrzése alatt tudja tartani a vagyon működtetését az alapító okirat esetleges módosításával és az alapítvány tisztségviselőinek módosításával.

A vagyonkezelő alapítvány létrehozatala és működtetése során sok személyi és pénzügyi feltételnek kell megfelelni. Minimális induló tőkéje 600 millió forint, amelyet az alapítvány számára pénzben vagy egyéb vagyoni eszközben kell rendelkezésre bocsátani. Ezt követően a vagyont a vagyonkezelő alapítvány kuratóriuma vagy vagyonellenőre irányítja. Az alapítvány továbbá köteles felügyelőbizottságot választani és állandó könyvvizsgálót is kinevezni.

Érdeklik a céges vagy a magánvagyon-megoldások, esetleg a cégeladás mellett döntött? Keresse tapasztalt kollégáinkat a lenti elérhetőségeken:

Telefon: +36 1 889 2800
E-mail: info@vagyontervezes.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.