Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Március 30. 15:35, szerda | Helyi

Választás 2022

Választás 2022

Lassan finishbe ér az idei kampány – minden oldalon nagy az izgalom, ki-ki maga meggyőződése szerint várja a választások végkimenetelét.

Körzetünkben, a Komárom-Esztergom megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerületben 6 jelöltnek sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 500 ajánlást. Hat jelölt bizony nem kevés, nehéz helyzetben vannak azok a felelős választópolgárok, akik a térség legjobb, legalkalmasabb képviselőjét szeretnék a parlamentben látni. Hogy megkönnyítsük a dolgukat, választási riportsorozatunkban minden jelöltet igyekszünk bemutatni Önöknek. Megkerestük őket, és feltettük nekik azokat az alapvető kérdéseket, melyek megválaszolása révén bemutathatják magukat, céljaikat, elképzeléseiket azoknak, akik támogatása nélkül ambícióik mit sem érnek. Hat jelölt, hat különböző világlátás, hat merőben más elképzelés, mégis egy dolog mindegyikükben közös: a céljuk, hogy április harmadikán az ő nevük mellé kerüljön a legtöbb x.

Nunkovics Tibort, az ellenzéki összefogás helyi jelöltjét kérdeztük.

Néhány szó a hátszeléről:

Nunkovics 2010 óta tagja a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak (Jobbik), 2019 óta a párt parlamenti képviselője. A kezdetben igencsak radikális párt számos nagy botrányt tudhat magáénak - elég csak a kémkedési ügyben elítélt Kovács Bélára, vagy a párt politikai pálfordulására, majd Vona Gábor pártelnök megbukására visszaemlékezni. Ám mára a radikalizmus eltűnt a pártból (ennek a vonalnak a híve ki is léptek, és Mi Hazánk néven új pártot alapítottak), a néppártosodás folyamata lezárult, és olyan, korábban lehetetlennek tűnő dolgokba is belementek, mint hogy a Gyurcsány-féle DK-val összefogjanak. A párt elnöke, Jakab Péter még 2020-ban is elképzelhetetlennek tartotta, hogy valaha is közös listán szerepeljen Gyurcsány Ferenccel. Nos, úgy tűnik, 2 év igencsak sok idő, ugyanis az ellenzéki összefogás országos listáján Jakab Péter a 4., míg Gyurcsány Ferenc a 8. helyen szerepel – azaz ha most vasárnap elegendő szavazatot tud megszerezni az ellenzék, úgy mindketten parlamenti képviselők lesznek. Nunkovics Tibor az országos listán csak 99. helyen szerepel, így ha egyéniben alul marad, akkor a 2019-ben kezdődött parlamenti pályafutása ezzel – az elkövetkező négy évre legalábbis – garantáltan véget is ér.

De mit is ígér a körzetünknek Nunkovics?

A térséget érintő legégetőbb problémáknak az egészségügy és az oktatás helyzetét, a bérek kérdését, az esztergomi gát kérdését, a helyi és helyközi tömegközlekedés javítását, az utak állapotának javítását, az M10-es és az M100-as autóutak megvalósítását és a korrupció felszámolását tartja. Ugyanakkor a hatékony működést, mely az ígéretei megvalósításához szükséges, azt mindenképpen a kormányváltásban látja, bár megjegyezte, hogy volt már precedens arra, hogy Fideszes javaslatot is támogatott: „Több alkalommal támogattam a kormánypártok indítványait az Országgyűlésben, hiszen úgy láttam, hogy az adott javaslat a magyar emberek érdekeit szolgálja.”

Sokakat érdekelhet, hogy a párt korábbi, határozottan Gyurcsány-ellenes kiállása után hogyan élte meg azt, hogy most mégis velük áll egy platformon? A képviselő-jelölt ezt nem titkoltan nehezen élte meg, korábban elképzelhetetlennek tartott egy ilyen felállást, ám, mint mondta: „Ahhoz, hogy ez a nemzet végre-valahára újra egyesítve legyen, ilyen hozzáállásra van szükség, nem pedig árokásásra.” Példának Tétényi Évát hozta fel, aki mögé 2010-ben egyszer már mindenki felsorakozott – az más kérdés, hogy 2014-ben a Jobbik önálló polgármester-jelöltet indított Tétényi ellen, és sokan a korábbi polgármester támogatói közül úgy érezték, ez az árulás vezetett végül Romanek Etelka győzelméhez.

Az ukrán-orosz háborús helyzetről Nunkovics is azt gondolja, hogy semleges félnek kell maradnunk, a humanitárius segítségnyújtáson kívül ki kell maradnunk ebből a konfliktusból.

Az esélyeket tekintve a kormánypárti Erős Gábort tartja a legnagyobb vetélytársának, ám saját esélyeinek latolgatásába nem ment bele.
Tapasztalt politikusként már több kampányban is részt vett, így van némi rálátása erre az időszakra. Mint mondta: „Bár nem kifejezetten követem a többi jelölt kampányát, de annak örülök, hogy itt a jelöltek nem estek egymásnak és jellemzően kulturált kampány zajlik”. Ugyanakkor azt is megtudhattuk, hogy a legnagyobb vetélytársát nem veszi emberszámba, csak egy szavazógépet lát benne: „A kormánypárti képviselők pedig a rendszer részei, nem önálló entitások, nincs önálló döntésük, a rezsim szavazógépeiként funkcionálnak.”

A Nunkovics Tiborral készült teljes interjút itt olvashatják el:

1. Melyik az a három legfontosabb dolog, melyet képviselőként el szeretne érni a körzetében?

Sajnos rengeteg területet fel lehetne sorolni, amelyekben komoly hátrányt szenvedett a térségünk, hiszen a korrupcióval vádolt Völner Pál figyelme ezekre már kevésbé terjedt ki az elmúlt években. Ilyen az egészségügy és az oktatás helyzete, a bérek kérdése, az esztergomi gát kérdése, a helyi és helyközi tömegközlekedés javítása, az utak állapotának javítása, az M10-es és az M100-as autóutak megvalósítása. Utóbbit a kormány olyan nagyon ígérte, hogy mára úgy néz ki, semmi nem lesz belőle. És ha már Völner úr szóba került, akkor a korrupció felszámolását is meg kell említeni.

Ha mindenképp ki kellene emelnem hármat, akkor másként közelíteném meg a kérdést. Olyan térséget szeretnék, amely emberközpontú, ahol odafigyelünk egymásra, ahol pártállástól függetlenül meghallgatjuk egymás érveit, gondolatait, érzéseit, problémáit. Hiszen, ha valaki segítséget kér tőlem, én sem kérdezem soha, hogy kivel szimpatizál, csak azt, hogy miben segíthetek. Olyan térséget szeretnék, ahol fenntarthatóan élünk és fejlődünk! Napjaink egyik legnagyobb kihívása a klímaváltozás elleni küzdelem és az, hogy ennek súlyát miként tudjuk átadni a következő generációknak, és természetesen, hogy mi milyen példát mutatunk ezen a téren. A probléma kellő figyelembevétele pedig magával hozza a legmodernebb technológiák használatát, amelynek elterjedésében elengedhetetlen az állami szerepvállalás. Olyan térséget szeretnék, ahol a rendszer nem bábokat nevez ki, akik továbbra is szolgálják azt, hanem ahol egy képviselő megdolgozik az emberek bizalmáért és önmaga helyett a választókat szolgálja; ahogyan az a tisztség elnevezésében is szerepel, „képviseli”.

2. Véleménye szerint a jelenleg regnáló kormánypárttal együttműködve is képes lenne dolgozni a körzetéért, vagy csak és kizárólag a kormányváltásban látja a biztosítékot arra, hogy véghez vigye kampányterveit?

Véleményem szerint ahhoz, hogy valódi és pozitív változás álljon be az ország és az emberek életében, elengedhetetlen a kormányváltás. Azt gondolom, hogy az elmúlt években, főleg mióta parlamenti képviselő lettem, mindig törekedtem a konstruktivitásra. Többször egyeztettem fideszes képviselőtársaimmal úgy, hogy egyet is értettünk egy adott témában, mégsem engedték, hogy erről a nyilvánosság is értesüljön. Talán féltek. Több alkalommal támogattam a kormánypártok indítványait az Országgyűlésben, hiszen úgy láttam, hogy az adott javaslat a magyar emberek érdekeit szolgálja. Sajnálatos, de beszédes, hogy ezzel szemben a Fidesz képviselői soha egyetlenegy, a térséget érintő és a fejlődést szolgáló indítványomat sem szavazták meg, pedig jóval több ilyen indítványom volt, mint mondjuk Völner Pálnak. Biztosan nekem kell feltenni ezt a kérdést?

3. Deklaráltan jobboldali politikusként hogyan élte meg, hogy olyan pártokkal kell egy platformon mutatkoznia, mint a Jobbikkal korábban ellentétes pályán mozgó DK vagy MSZP?

Kezdetben nagyon nehezen. Ezen nincs mit titkolni. Négy évvel ezelőtt elképzelhetetlennek tartottam, hogy ez előfordulhat. Akkoriban azt gondoltuk és abban a hitben voltunk, hogy egyedül is le tudjuk győzni a Fideszt a választáson. A 2018-as választás eredményei bizonyították, hogy az Orbán-rezsim által egy pártra szabott tisztességtelen választási rendszerben a külön induló pártoknak esélyük sincs nyerni a választásokon.

El kellett fogadnunk, hogy csak összefogással lehet győzni, ráadásul a társadalmi elvárás is ez volt a választók részéről, tehát le kellett ülnünk egy asztalhoz. Esztergom egyébként példamutató volt ebben, hiszen 2010-ben Tétényi Éva mögé mindenki felsorakozott. Szerintem nagyon sokan abban az időszakban jöttünk rá, hogy nem is vagyunk annyira különbözőek, és van valami, ami összeköt minket: a legjobbat akarjuk a közösségünknek. Az önkormányzati választás végül országosan óriási sikert hozott az ellenzéknek. Nyilvánvaló volt, hogy a kormányváltás kulcsa is az lesz, hogy valamilyen formában együttműködve induljon az ellenzék. Akkor még két listában gondolkodtunk mi is, ám a Fidesz végleg egymáshoz lökte az ellenzéki pártokat akkor, amikor megemelte az önálló országos listaállítás kritériumait. 2020 év végére tehát eldőlni látszott, hogy közösen kell indulnia az ellenzéknek. Visszakanyarodva a helyi szintre. Én ezalatt nagyon értékes embereket ismertem meg minden oldalon. Ahhoz, hogy ez a nemzet végre-valahára újra egyesítve legyen, ilyen hozzáállásra van szükség, nem pedig árokásásra.

4. Véleménye szerint a jelen ukrán-orosz konfliktusban milyen szerepe kell, hogy legyen Magyarországnak?

Természetesen semleges, és a humanitárius segítségnyújtáson kívül ki kell maradnunk ebből a konfliktusból.

5. A nyilvántartásba vett jelöltek közül kiket tart a legnagyobb vetélytársainak?

Természetesen a kormánypárti jelöltet, hiszen ha a név nem is ismert a körzetben, a pártlogó még mindig sokat hoz ebben az esetben.

6. Hogyan látja saját esélyeit?

Keményen dolgozok/dolgozunk, és nem latolgatom az esélyeket. Természetesen csak a győzelem lebeg a szemem előtt, és majd az emberek eldöntik, hogy bizalmat szavaznak-e nekem.

7. Miért érzi alkalmasnak magát a teljes körzet képviseletére?

2013 óta dolgozom a körzetben, és ezalatt a majd’ 10 év alatt sikerült minden települést megismernem. Tudom, milyen nehézségekkel küzdenek, és segíteni tudom őket abban, hogy a kitörési lehetőségeikkel élni tudjanak. Egy képviselőnek nem is szabad mást tenni. Nekem az a feladatom, hogy képviseljem a településeink és az itt élők érdekeit a Parlamentben vagy bárhol máshol. Minden települését, függetlenül attól, hogy milyen vezetésű (független vagy pártos), és minden itt élőjét, függetlenül attól, hogy kivel szimpatizál. Emellett pedig az egyetlen jelölt vagyok, aki rutinnal rendelkezik az országgyűlési munkát illetően. Ez nem egyszerű feladat, hiszen a jogszabályi környezetek vizsgálata, az indítványok elkészítése, a problémák prezentálása rengeteg időt és energiát emészt fel. Aki nem ismeri ki magát ezen a terepen, az hamar beleszürkülhet a feladatba.

8. Az összefogás pártjain túl milyen szervezetek támogatják még Önt?

Szerencsére nagyon sok szervezet biztosított a támogatásáról.

9. Tapasztalt politikusként hogy ítéli meg a mostani kampányt? Mennyire látja kiegyensúlyozottnak vagy éppen durvának?

Ahogy közeledünk a választás napjához, a pártok kommunikációja mindig egyre hevesebb. Bár nem kifejezetten követem a többi jelölt kampányát, de annak örülök, hogy itt a jelöltek nem estek egymásnak és jellemzően kulturált kampány zajlik.

10. Saját magán túl melyik másik jelöltet tudná még elképzelni a körzet alkalmas képviselőjeként?
Sajnos egyiket sem. Nyilván a kormánypárti jelöltet azért nem, mert elégedetlen vagyok a kormánypártok munkájával, a jelenlegi álkormányzással. A kormánypárti képviselők pedig a rendszer részei, nem önálló entitások, nincs önálló döntésük, a rezsim szavazógépeiként funkcionálnak. A többi jelöltnek pedig az előválasztáson kellett volna bizonyítania, hiszen a lehetőség mindenki számára nyitott volt. Így, aki most a közös ellenzéki jelölt ellen elindul a választáson, az valójában a Fidesz érdekeit szolgálja. Ebbe egyedül a Kutyapártot nem sorolnám bele, hiszen nemrég az ő helyi jelöltjük is azt nyilatkozta az RTVE Háttér című műsorában, hogy egyéniben engem kell támogatni a Fidesz legyőzéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT