Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2011. Augusztus 26. 07:21, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Változásokkal kezdődik a tanév - lesz tankönyv

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartói jogát átvenné az állam. Az oktatási államtitkár szerint az intézményvezetők kinevezésében is az államé lesz a döntő szó, az egyházi iskolák esetében is.

Az óvodák kivételével valamennyi oktatási intézmény fenntartását átveszi az állam, várhatóan 2013-tól - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa közlése szerint az önkormányzati törvény tervezetével párhuzamosan tárgyalja a kormány a közoktatási, valamint a felsőoktatási törvényt is.

Az önkormányzati iskoláknál az államtitkár elmondása szerint lehetőség lesz arra, hogy a helyhatóság vállalja intézménye fenntartását - az állam ebben az esetben a pedagógusok béreit fizeti. Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: az iskolákkal együtt az önkormányzatok oktatásban felhalmozott adósságának állami átvételéről egyedileg döntenek majd. „Vélhetőleg ez úgy fog történni, mint a felsőoktatásban, hogy egyenként tárgyalnak le minden olyan PPP-s beruházást, amely komolyan eladósította az egyetemet. Az előzményeket, az okokat, a körülményeket, a lehetőségeket vizsgálva fog az állam döntést hozni” – mondta az oktatási államtitkár.

Lesz tankönyv

Minden diáknak lesz tankönyve, és minden intézményben rendben el tudják kezdeni a tanévet Pest megyében - jelentette ki a megyei közgyűlés elnöke. Szűcs Lajos a megyei tanévnyitó konferencián azonban arról nem beszélt, hogy már megegyezett-e az önkormányzat a tankönyvterjesztőkkel a mintegy 50 millió forintos tartozásról. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta: idén a 8 és fél milliárdos oktatási költségvetésből az állam alig 6 milliárdot fedez Pest megyében.

Szűcs Lajos szerint ha az oktatási intézményeket átveszi az állam, azzal az egyenlőtlenségek is csökkenni fognak. „Azokat a különbségeket, amiket most lehet tapasztalni az oktatásban, meg lehet szüntetni. Nagyon furcsa helyzet, hogy itt nálunk, Pest megyében az osztályok »fullon« járnak. Tehát magasabb osztály- és csoportlétszámmal dolgoznak, mint az országban máshol. Ezeket a különbségeket ki lehet majd egyenlíteni, és talán a feladatfinanszírozás – amit ajánlottunk, sőt 10 éve bevezettünk a megyei önkormányzatnál ezzel – jó példával tudunk majd segíteni az országos helyzeten is” – nyilatkozta a Pest Megyei Közgyűlés elnöke.

Kevesebb a diák is

Kevesebb diák és kevesebb pedagógus kezdi meg az idei tanévet. A jövő héten 1 millió 300 ezer diáknak csengetnek be, ami 26 ezerrel kevesebb az előző évinél. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium becslése szerint ezzel párhuzamosan 2.200 fővel csökken a pedagógusok létszáma. A nemzeti tanévnyitót idén Lipóton rendezik, ahol egy korábban bezárt kisiskola nyit újra vasárnap délután. (da)

hírTV

Címkék: tanév

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 17:05, hétfő | Belföld

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban

2021. Október 25. 15:08, hétfő | Belföld

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ

Podcast-sorozatot indított az Egyszülős Központ az egyedülálló szülők mindennapjainak könnyebbé tételéért.

2021. Október 25. 14:05, hétfő | Belföld

Kegyetlen gyilkosok utáni nyomozás zárt le a rendőrsé

A nyomozók befejeztek egy tavalyi gyilkossági ügyet. A 18 órán belül elfogott, azóta letartóztatásban lévő tetteseket védekezésre képtelen személy sérelmére, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

2021. Október 25. 09:45, hétfő | Belföld

A kormány tagjait kérdezik a képviselők

A képviselők a kormány tagjainak tehetnek fel kérdéseket hétfőn az Országgyűlésben.