Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 09. 19:57, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Változatlanok a fenyőfaárak idén

Változatlanok a fenyőfaárak idén

A kereskedők csak ezen a héten kezdik meg nagyobb tételben a fenyőfák árusítását, amelyek termelői ára jellemzően nem változik az előző évhez képest - mondta a Napi Gazdaságnak Váradi Éva kertészmérnök. A kereskedők lehetőség szerint igyekeznek tartani a fogyasztói árakat is, holott az útdíj miatt 3 százalékkal emelkedtek a fuvarozási költségek, amelyek így 18 százalékot tesznek ki az árból.

Az itthoni − jellemzően Dél- és Nyugat-Magyarországról származó − és az import fenyő is túlnyomórészt útdíjköteles utakon jut el a vásárlókhoz. Az ezüstfenyő ára várhatóan méterenként 3,5-4 ezer forint, a nordmanné pedig 5 ezer forint körül alakul 2013-ban, a legolcsóbb továbbra is a lucfenyő. A faiskolai földlabdás fák ára sem változik: a legfeljebb egyméteres ezüstfenyő 5 ezer, a luc 2,5-3 ezer, míg a nordmann fenyő 7 ezer forint körül alakul. A kereskedők többsége úgy próbálja elkerülni az általános áremelést, hogy az árukészlet mintegy 10 százalékát adó magas és szép formájú fenyők egyedi árából gazdálkodja ki a költségnövekedést.

Mindemellett egyre nagyobb teret nyer a műfenyő a magyarországi otthonokban − tapasztalják a kereskedők −, és nem is feltétlenül az árak alakulása miatt. Több olyan törzsvásárló van, aki évközben jelentősebb összegeket fordít drágább növények beszerzésére, ám karácsonyra a kényelmi szempontok miatt inkább beruházott már egy drágább műfenyőbe, a hangulatot pedig élőfenyő-gallyal teremti meg − tette hozzá Váradi. Sokan – főleg a fiatalabb vásárlók – elvi okok miatt nem kérnek vagy vesznek karácsonyfát, mondván, nem szeretnék, ha miattuk irtanának ki erdőket − jóllehet a forgalomba kerülő karácsonyfák telepített ültetvényekről kerülnek az árusokhoz. Az egyesületnek egyébként nincs pontos adata arról, hogy mekkora lehet az itthoni fenyőültetvények nagysága, de azok jelentős része legfeljebb egy-két hektáros, jellemzően Zala és Vas megyében.

A magyarországi termelők az utóbbi években egyre jelentősebb tételekben exportálnak ezüst-, illetve lucfenyőt Olaszországba és Franciaországba is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár