Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Június 28. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga: jól haladunk az euró bevezetése felé

Varga: jól haladunk az euró bevezetése felé

'Hosszú lesz még az út az euró bevezetéséhez, de jó irányba tartunk.' - mondta Varga Mihály a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának (NVMT) közgyűlésén. Rámutatott, hogy Magyarország háromból immár kettő, az inflációra és az államháztartási hiányra vonatkozó eurócsatlakozási feltételt teljesít. A nemzetgazdasági miniszter szerint elképzelhető, hogy a kormánynak tovább kell csökkentenie idei inflációs előrejelzését.

Mint mondta, tavaly még 5,2 százalékos éves drágulási ütemmel számoltak, ezt áprilisban 3,1 százalékra csökkentették. 'Az infláció nemhogy 3 százalék, de lehet, hogy 2 százalék sem lesz ebben az esztendőben' - tette hozzá.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy 'nem lehet, és nem szabad' olyan gazdaságpolitikát folytatni Magyarországon, amely nincs tekintettel a külföldi befektetőkre, illetve külföldi tulajdonú vállalatokra. Szerinte hiba volna, ha gazdasági bezárkózásba kezdene a kormány, és olyan célokat fogalmazna meg, amelyekkel a külföldi tőke beáramlását korlátoznák.

Előadásában két alternatív gazdaságpolitikai forgatókönyvet is felvázolt. Az egyik szerint mesterségesen, költségvetési eszközökkel érne el nagyobb növekedést a kormány. Ez azonban nem volna bölcs döntés - figyelmeztetett -, hiszen az ország kikerülne abból az egyensúlyi állapotból, amit sikerült elérni. '2002 és 2006 között égettük a pénzt a kazánban, a mozdony mégsem akart jobban teljesíteni' - mondta.

A másik lehetséges útnak nevezte, hogy a kormány nagyobb kiigazítással még inkább egyensúlyi pályára állítaná a gazdaságot. Mint mondta, ezzel azonban azt kockáztatnák, hogy felborulna a költségvetési intézkedések és a társadalmi konszenzus közötti egyensúly.

Rudnay János, a szervező NVMT elnöke köszöntőjében emlékeztetett: a társaság 50 tagja egyetért abban, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a növekedés a legfontosabb célkitűzés.

Mint mondta, a cégek szeretnének ebben aktívan részt venni, és ehhez kérik a kormány segítségét, hogy javuljon a befektetési klíma, bővüljön az egyeztetések és a párbeszéd lehetősége, továbbá 'aktivizmus helyett kiszámíthatóság legyen'. Ebben a tekintetben nem hasznos 'egy multiellenes kommunikáció és az általánosítás' - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során