Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 28. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Varga Mihály: jövőre reális cél a két százalékos növekedés

Varga Mihály: jövőre reális cél a két százalékos növekedés

Szakítani kell azzal a gazdaságpolitikával, amely hitelből próbált gazdaságfejlesztési programokat elindítani, s ezzel végletesen kiszolgáltatta az országot olyan gazdaságpolitikai koncepcióknak, amelyek nem az ország érdekeit szolgálták. A legfontosabb, hogy a magyar kormány a saját országának, a magyar nemzetnek az érdekeit szolgálja, hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki szerint jövőre reális cél a kétszázalékos növekedés.

Varga Mihály nem számít arra, hogy a hitelminősítők az alacsony hiány ellenére módosítják Magyarország hitelminősítését, úgy tűnik, hogy magatartásuk az országgal szemben elég kritikus. A piac azonban ezt már megtette, hiszen az elmúlt hónapokban végrehajtott devizakötvény kibocsátás sikeres volt, ami mindenképpen jó jel, másrészt a hazai piacról a magyar államadósság megújítása, a lejáró tartozások visszafizetése eddig gond nélkül megtörtént, tehát nem csak a külső, hanem a hazai szereplők is bíznak a kormányban, fogalmazott a miniszter.

A kormány a következő évre két százalékos növekedést vár, egyes elemzők azonban csak 1,3 százalékot tartanak reálisnak. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: a növekedés várható mértékében van ugyan eltérés az elemzők között, abban azonban egyetértenek, hogy az idei év növekedéséhez képest jövőre biztos, hogy magasabb lesz a növekedés. Hozzátette: a növekedés megteremti annak a lehetőségét, hogy a családtámogatási intézkedések, a közfoglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtő programok, a munkahelyvédelmi akcióterv folytatása megvalósuljon 2014-ben, s közben az államháztartás hiányát is három százalék alatt lehet tartani.

A 2014-es év a fogyasztás szempontjából is kedvezőbb lehet, amely szintén segíti majd a gazdaság növekedését. Az elmúlt években az embereknek a megnövekedett adósságokat kellett törleszteniük, és a napi túlélésért küzdöttek, így a fogyasztás háttérbe szorult. Ebben az évben azonban már tapasztalható volt egy enyhe mértékű növekedés, jövőre pedig a kormány 1,9 százalékos fogyasztásnövekedésre számít. Ez azért várható reálisan, mert a 2014-es költségvetésben van egy nagyon erős pedagógus béremelés, továbbá a családi adókedvezmény lehetőségével január elsejétől 260 ezer család tud majd élni, s a rezsicsökkentés eredményeképpen is több pénz marad a családoknál, magyarázta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: növekedési forrás lehet az innováció is, hiszen kutatás-fejlesztésre az elmúlt húsz évben nem fordított akkora összeget az ország, mint most: a bruttó hazai össztermék több mint egy százalékát.

A kormány november elsejéig várja, hogy a bankok letegyék az asztalra azt a tervet, amely elviselhetővé tenné a devizahitelesek terheit. Ha ez nem történik meg, a kormány jogszabályt alkot. Varga Mihály azt mondta: a bankok eddig nem tettek túl sokat azért, hogy a devizahiteleseken érdemben segítsenek. Hozzátette: a nemzetgazdasági minisztérium már dolgozik azokon a jogszabályokon, amelyeket november elseje után beterjesztenek a parlamentbe, s erről a jegybank és a bankszövetség munkatársaival is szakmai egyeztetés folyik. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást,

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: