Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 03. 13:31, péntek | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter / fotó: MTI

Véd és erősít a tervezett esztergomi mobilgát

Véd és erősít a tervezett esztergomi mobilgát

Mobilgáttal védené az árvíztől Esztergom a Prímás-szigetet és a várost. A védmű terveinek elkészítéséhez ötmillió forintos támogatást nyújtott az iparkamara. Az új védelmi rendszer gazdaságilag is erősítené Esztergomot.

Új árvízvédelmi koncepciót fogadott el a közelmúltban az esztergomi képviselő-testület. A döntés értelmében a védekezés átkerülne közvetlenül a Nagy-Duna partra. A védvonal egy része városképi szempontokat figyelembe véve ráadásul mobilgát lenne, amely a Molnár sortól, a Horváth Géza soron, az Erzsébet parkon, a Prímás-sziget külső partvonalán keresztül húzódna a Palkovics padig. A gátőrházig tartó további szakaszra pedig földgát épülne a szigeten belül futó földúttal azonos nyomvonalon. Emellett a városvezetés a Kossuth hídnál egy vízszintszabályozó árvízkaput, illetve a sziget felső végére egy zsilipet is tervez. A projektnek jelenleg a tanulmányi tervezése zajlik. A műszaki tartalommal való megtöltéshez azonban szükséges még, hogy a város szakmai és lakossági egyeztetéseket folytasson. Az árvízvédelmi rendszer megvalósítását egyébként prioritásként kezeli az önkormányzat.

A tényleges tervek elkészítéséhez jelentős lendületet adott a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amely ötmillió forintot ajánlott fel az elképzelések megtervezéséhez. Az esztergomi védvonal kiépítésére uniós és kormányzati támogatásokat igényel majd a városvezetés. Sikeres pályázatok esetén 2020-ig valósulhat meg a projekt.

A jelenlegi védvonal a Kis-Duna sétány mögött Esztergom központi részén terül el, egy esetleges elöntés pedig közvetlen és jelentős károkat okozhat. Ehhez azonban a 2013. júniusi, újkori rekordárvíznél még jelentősebb áradásra lenne szükség.

„Számolni kell azzal is, hogy Esztergomnál akár a két évvel ezelőttinél is magasabb vízszint is előfordulhat. Mivel a védekezési lehetőség ezen a szakaszon korlátozott a sűrű beépítettség miatt, ezért kellett átgondolnunk városunk árvízvédelmi koncepcióját és így kerülhet - egy korábbi terv átdolgozásaként - a Nagy-Duna sétányra majd az új védmű. A képviselő-testület a március 19-i ülésén jóvá is hagyta az árvízvédelmi koncepciót, bízunk benne, hogy ez alapján minél hamarabb megtörténhet a város bevédése” - fejtette ki Romanek Etelka polgármester.

Véd és erősít a tervezett esztergomi mobilgát

Árvíz gyakorlatilag minden évben sújtja Esztergomot, sokszor pedig jelentősebb összefogással tudnak csak ellene védekezni az esztergomiak. Mindezt nagymértékben megkönnyítené az új városi koncepció alapján elfogadott megoldás, amely nemcsak a várost, hanem a Prímás-szigetet is megvédené. Ezért is támogatja az iparkamara ezt az elképzelést.

Szerencsés László, kamara elnöke elmondta, a szervezet társadalmi felelősségvállalása keretében több olyan kezdeményezést is támogatott az elmúlt időszakban, mely nem közvetlenül kamarai alapfeladat, azonban megvalósulása elősegíti a kis és középvállalkozások gazdálkodási feltételeinek javítását, a helyi gazdasági élet élénkítését. A kamara a 2020-ig szóló Komárom-Esztergom megyei terület- és gazdaságfejlesztési tervhez szükséges alaptanulmányok elkészítésére ötmillió forintos támogatást nyújtott a megyei önkormányzatnak, de Komárom városát is támogatta egymillió forinttal, turisztikai fejlesztések tervezésére.

„A kamara a Prímás-sziget árvízi védelmét ellátó gátrendszer előkészületeire Völner Pál országgyűlési képviselő megkeresésére biztosította Esztergomnak az ötmillió forintos anyagi hozzájárulást, melyet Romanek Etelka polgármester a képviselő-testület elé terjesztett, és el is fogadott a grémium. A beruházás eredményeképpen biztos vállalkozási környezet alakul ki az adott területen, segítve ezzel a város turisztikai fejlődését, valamint javítva a gazdasági stabilitást” – tette hozzá Szerencsés László.

A sziget kikapcsolódási és sportolási lehetőséget biztosít az esztergomiaknak, és nem utolsó sorban ide érkeznek a hajón jövő turisták is. Ezektől a lehetőségektől azonban egy árvíz nemcsak napokra, de akár hetekre, néha a takarítás, fertőtlenítés miatt egy egész hónapra is megfoszthatja a helyieket és az idelátogatókat. A víz pusztító hatása emellett az épületeket sem kíméli. A sziget védelme így nemcsak az ott élők, a vállalkozók és a sportolók érdeke, hanem valamennyi esztergomié is.

Véd és erősít a tervezett esztergomi mobilgát

Az új gátrendszer védelmi funkciója mellett a várost stratégiailag is fejlesztené. Völner Pál országgyűlési képviselő szerint ugyanis közvetve Esztergom gazdaságára is hatással lenne.

„A Prímás szigeten található turisztikai, oktatási és sportlétesítményeket az árvíz évről évre rongálja, valamint az ottani vállalkozások számára bizonytalanná teszi a vállalkozási környezetet. A gátrendszer megvalósításával azonban az árvíztől védett területen nagymértékben nőne a biztonság és ezáltal a fejlesztés lehetősége is, mind az esztergomi idegenforgalmi, mind az egyéb gazdasági szereplők számára. A gát az állami költségvetés és az Unió segítségével, valamint további források igénybevételével valósulhat meg. Ez a jelentős beruházás pedig nemcsak közvetlenül az itt élők életminőségét javíthatja, hanem erősítheti Esztergom régiós vezető szerepét is” - szögezte le az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.