Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Július 14. 17:09, szerda | Helyi

Véget ért a 36. Ifjúsági Városvédő Tábor

Véget ért a 36. Ifjúsági Városvédő Tábor

40 gyermek, 5 felnőtt, 90 feltört vagy megkérgesedett tenyér, 202, 5 munkaóra, 45 izzadt homlok, közel 40 fok árnyékban öt napon át.

Így néz ki a tábor mérlege számokban. Az InfoEsztergom több napon át követte a „táborozók” tevékenységét és az ott tapasztaltak alapján kijelenthetjük, hogy a puszta számok nem tükrözik hűen, hogy mi történt egy hét, pontosabban 5 nap alatt az idén már 36. alkalommal megrendezett Ifjúsági Városvédő Táborban.


Július 5-10 között a Babits Mihály, a József Attila és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és az őket kísérő pedagógusok, valamint középiskolás diákok és Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke, a tábor vezetője ragadtak szerszámokat, hogy rendbe tegyék és megtisztítsák Esztergom köztereinek egy részét, illetve a temetőkben található védett sírok közül jónéhányat.


A fent említett három általános iskola adja évek óta a városvédő táborok gerincét és az innen kikerülő, mára már középiskolás diákok közül is vannak, akik visszajárnak a táborba.

A pedagógusok közül többen évek, de van, aki évtizedek óta vesz részt a tábor szervezésében, lebonyolításában.

A Petőfiből Deliné Szemán Margit, a Babitsból Frank Ágnes és Tőkésné Gertner Éva, a József Attilából pedig Prukker Erika tanárnő.

Jól bevált módszert szerint a diákok most is több csoportban dolgoztak. Idén a Belvárosi temetőben, a Szent Anna Kegyeleti Emlékparkban (Csalamádé temető), a Várhegy délkeleti lejtőjén, a Sötétkapu környékén, a Mindszenty szobornál, a Kis-Duna sétányon és a Mattyasovszky-bástyánál találkozhattunk a jellegzetes, élénk sárga trikót viselő önkéntes város szépítőkkel.


A táborozók az elszáradt aljnövényzet, az avar, a finom hulladék és a szemét összegyűjtése mellett megtisztították a közterületeken lévő szobrok korlátait, magukat a szobrokat, letörölgették az Aradi téri „Játszó gyermekek” szoborcsoportot és virágot ültettek a Mattyasovszky-bástyánál található feszületet körülvevő kiskertbe, a jelentősebb sírok kőedényeibe is.

A sírok tisztítása mellett az ügyes kezű diákok újra festették a megkopott sírfelíratokat is.

Bár nem védettek, - a tábor szervezői fontosnak tartják, hogy több sírt sírt megszabadítsanak az őket ellepő növényzettől, majd kérjék azok védetté nyilvánítását..Az egyik Etter Lőrinc serfőző mesteré, aki a XVIII. század második felében a mai Deák Ferenc utcában nyitotta meg serfőző üzemét. Egy másik nyughelyen Sziklay József városunk polgármestere pihen. Ő volt az, aki 1867-es kiegyezéssel kapcsolatos összes, Esztergomot érintő problémáról gondoskodott és levezényelte a helyi politikai csatározásokat.

A következő megmentendő sír Timanóczy Annáé, akinek a férje az esztergomi céhes világ utolsó céh vezetője volt. Timanóczy Anna Vaszary Kolos érsek után a második legnagyobb összeggel járult hozzá az esztergomi kórház felépítéséhez és ugyancsak a második legnagyobb adományt adta a Kis-Duna sétány platánsorának ültetésekor.

Holló Kornél egykori ferences tanár és szobrászművész, a Szent István Strandfürdő területén található hófehér, Anya gyermekével c. szobor alkotója.A szobor a strand egyik emblematikus pontja, az alkotó és festőművész felesége sírja és emlékezete pedig lassan az enyészeté lesz.

Fodor Lajos vármegyei mértékhitelesítőként gondoskodott arról, hogy az esztergomi piacon, az 1 kilogramm, az 1 liter, vagy az egy rőf, az valóban annyi legyen. Az ő emlékezetükről kíván a tábort szervező EBE méltón gondoskodni azzal, hogy sírjaikat védetté nyilváníttatja így őrizve meg az utókornak városunk egykori neves polgárainak emlékét.


A táborban délelőtt zajlik az effektív munka, ez idő alatt a diákok komoly, de az életkoruknak megfelelő fizikai munkát végeznek.

Délben háromfogásos ebéd a Padlizsán étteremben, ezt követően délután kulturális programok zajlanak, városismereti séták és múzeumi foglalkozások, látogatások.

A táborkezdés elején munkavédelmi oktatás zajlik, amely ismereteket a későbbiekben, a valós életben is hasznosítani tudnak majd. Ennek köszönhető, hogy a tábor 36 éve alatt, kisebb karcolások, horzsolások kivételével nem történt komolyabb baleset.

A tábor jelentősége abban áll, fogalmazták meg a pedagógusok és Koditek Pál, hogy a gyermekek megtanulnak dolgozni, elsajátítanak egyfajta fegyelmet, egymás iránti szeretetet és tiszteletet, segítőkészséget, nem utolsósorban városszeretetet, városismeretet.

A múzeumlátogatások a kulturális érdeklődést és igényt igyekeznek felkelteni. Az eddigi évek tapasztalata szerint ez a legtöbb táborban résztvevő esetében sikerült is.

A tábornak van egy nem elhanyagolható gazdasági vonzata is. Az a munkateljesítmény, amit a gyerekek egy hét alatt produkálnak, segédmunka óradíjban kifejezve is jelentős összegre rúg.

Ezzel a tevékenységgel a diákok hozzájárulnak a város képének rendezettebbé, esztétikusabbá tételéhez.

Emellett a városvédő gyerekek olyan értékeket állítanak elő, amely az elvégzett munka esztétikai értékén jelentősen túlmutat és amelyik matreiális alapon nem kifejezhető. Az a gyerek már nem szemetel oda, ahol takarított, de máshová sem, büszke arra a munkára, amit elvégzett, nem csak az adott területet tekinti sajátjának, hanem a munkavégzés közben megismeri és megszereti a város, igazi lokálpatriótává válik. -mondták a pedagógusok.

Mivel a gyerekek közösségi tereken dolgoznak a közösségért, az önkormányzat már évek óta lehetővé teszi, hogy ahány napot dolgoznak, annyi napra kapjanak ingyenes belépőt az esztergomi Szent István Strandfürdőbe. Szintén önkormányzati segítséggel, a főkertész koordinálásával a Zöld Út Kft szállították el az összegyűjtött zöld és vegyes hulladékot. A szervezők szerint évek óta az egyik legszervezettebb, legolajozottabban működő és rugalmas együttműködést tapasztalták az önkormányzat oldaláról.


A tábor létrejötte Koditek Pál elmondása alapján három embernek köszönhető. A nyolcvanas évek közepén Etter Ödön az EBE titkára akkori titkára, Bánhidy László gimnáziumi tanár és Horváth István múzeumigazgató fejéből pattant ki az ötlet, hogy a gyerekeket ki kell vinni az utcára, közterekre és együtt rendbe tenni velük a szobrokat, emlék és sírhelyeket, és munkavégzés közben átadni azokat az információkat, amelyek a következő generációk számára is értékesek lehetnek.

A 2021-es tábor július 10-én szombaton zárult. Ennek az utolsó, immár nem munkanapnak két kuriozitása is volt.

A Széchenyi téri gyülekezőt követően Hernádi Ádám polgármester látta vendégül a fiatalokat a Városháza nagytermében.

A kötetlen hangulatú beszélgetésen a városvezetőt tájékoztatták a tábor mibenlétéről, az elmúlt héten elvégzett munkáról, majd a polgármester érdeklődött a diákoktól, hogy milyennek képzelik el Esztergomot, milyen beruházást látnának szívesen, mit hiányolnak és miért szeretik városunkat.

A városházi látogatást követően, a szokásos táborzáró városismereti séta során most olyan helyre is bejuthattak a táborozók, szülők és érdeklődők, ahová eddig csak nagyon kevesen. A belvárosi ferences templom oldalkápolnájába, az ún. Lorettói-kápolnába, amely 1718-ban készült el és amelynek padlózata alatt nyugszikBáró Kuckländer Ferencfelesége, Truchlin Katalin Anna Benigna Maria. A báró 1706-1719 között volt az esztergomi vár parancsnoka. Mivel mélyen vallásosak voltak, mindketten a ferences templomba temetkeztek.

A Ferences gimnázium udvarán pedig az intézmény tornacsarnokának építése közben feltárt középkori romokat nézhették meg az érdeklődők, majd a hagyományos „Jövőre veled ugyanitt!” felkiáltással búcsúztak egymástól egy évre.

Előtte-utána képek: Babits Mihály Általános Iskola Facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.