Városlista
2019. október 21, hétfő - Orsolya

Hírek

2019. Július 11. 13:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Richter

VEGY-ÉSZ tábor a Richter Dorogi Fióktelepén

VEGY-ÉSZ tábor a Richter Dorogi Fióktelepén

Idén 19. alkalommal szervezte meg a várpalotai Vegyészeti Múzeum az ország 14-17 éves diákjai számára az egyhetes kémiatábort, amelynek záró programja minden alkalommal a Richter Dorogi Fióktelepére szervezett látogatás.

A táborlakók a fióktelep bemutatását követően ismét iskolában érezhették magukat, hiszen három „feladatlap” kitöltésével kellett megbirkózniuk. Az egész hetes programban tanultakról a VEGY-ÉSZ tesztben számoltak be a diákok, míg a Richter teszt és a Koleszterin suli feladatsorokra on-line kereshették meg a választ. Minden helyes megoldás pontokat ért, a legtöbb pontot összegyűjtő diákok jutalomban részesültek.

Az első helyezett a Kalciumkarbonát jeligéjű, a második helyezett Dóri,a harmadik helyezett a Haha jeligéjű munka lett.

Töretlen népszerűségnek örvendett a laboratórium-gyakorlat, amely során köpenyben, védőszemüvegben, gumikesztyűben végezhették el a kísérletet a diákok. Ennek keretében olyan érdekes tudással gazdagodhattak a fiatalok, mint például hogyan lehet megkülönböztetni vöröskáposzta levével a tiszta vizet az ecetes víztől. A biológia tudománya is megjelent a laboratóriumi feladatok között: mikroszkópban, élő vízibolhák megszámolásával kellett megkülönböztetni a tisztított és tisztítatlan szennyvizet egymástól.

A tábor sikerét mutatja, hogy hasonlóan a korábbi évekhez, több „tábort ismétlő” diákkal találkoztunk. A visszajelzések alapján szívesen vesznek részt az egyhetes, számos ismeretet nyújtó programban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Október 20. 10:27, vasárnap | Helyi

Esztergomi nagycsaládosok jelezzék igényüket!

Idén is kapnak ajándékutalványt az idősek és nagycsaládosok. A 70 éven felettiek automatikusan, a nagycsaládosoknak igényelni kell.

2019. Október 20. 05:01, vasárnap | Helyi

Ingyenes képzéseket indít az Esztergomi Család és Karrier Pont

Személyiségfejlesztési és startup tréninget is indít az Esztergomi Család és Karrier Pont. Ingyenesen lehet rajtuk részt venni!

2019. Október 20. 05:00, vasárnap | Helyi

Régi zene Balassa Bálint emléknapján

Balassa Bálint születésének 465. évfordulóján október 21-én 17 órakor Régi zenei irodalmi emléknap várja a közönséget a Szatmári Irgalmas Nővérek zárdatemplomában. A belépés ingyenes!

2019. Október 19. 12:45, szombat | Helyi

Két tolvajnőt és egy körözött fiatalt kaptak el

Esztergomban egy körözött férfit fogtak el a rendőrök, míg a dorogi nyomozók két tolvajnő ügyében fejezték be a nyomozást.