Városlista
2019. július 20, szombat - Illés

Hírek

2019. Július 11. 13:47, csütörtök | Helyi
Forrás: Kép és szöveg: Richter

VEGY-ÉSZ tábor a Richter Dorogi Fióktelepén

VEGY-ÉSZ tábor a Richter Dorogi Fióktelepén

Idén 19. alkalommal szervezte meg a várpalotai Vegyészeti Múzeum az ország 14-17 éves diákjai számára az egyhetes kémiatábort, amelynek záró programja minden alkalommal a Richter Dorogi Fióktelepére szervezett látogatás.

A táborlakók a fióktelep bemutatását követően ismét iskolában érezhették magukat, hiszen három „feladatlap” kitöltésével kellett megbirkózniuk. Az egész hetes programban tanultakról a VEGY-ÉSZ tesztben számoltak be a diákok, míg a Richter teszt és a Koleszterin suli feladatsorokra on-line kereshették meg a választ. Minden helyes megoldás pontokat ért, a legtöbb pontot összegyűjtő diákok jutalomban részesültek.

Az első helyezett a Kalciumkarbonát jeligéjű, a második helyezett Dóri,a harmadik helyezett a Haha jeligéjű munka lett.

Töretlen népszerűségnek örvendett a laboratórium-gyakorlat, amely során köpenyben, védőszemüvegben, gumikesztyűben végezhették el a kísérletet a diákok. Ennek keretében olyan érdekes tudással gazdagodhattak a fiatalok, mint például hogyan lehet megkülönböztetni vöröskáposzta levével a tiszta vizet az ecetes víztől. A biológia tudománya is megjelent a laboratóriumi feladatok között: mikroszkópban, élő vízibolhák megszámolásával kellett megkülönböztetni a tisztított és tisztítatlan szennyvizet egymástól.

A tábor sikerét mutatja, hogy hasonlóan a korábbi évekhez, több „tábort ismétlő” diákkal találkoztunk. A visszajelzések alapján szívesen vesznek részt az egyhetes, számos ismeretet nyújtó programban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 20. 09:40, szombat | Helyi

Fotópályázat indult a Duna-Gerecse térségben

Térségi fotópályázatot hirdetett a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület.

2019. Július 20. 05:00, szombat | Helyi

Idén is nagyot szól majd a Kalifa-tanya bulija

Idén is megrendezi a Tűzkerék zenekar hagyományos nyári fesztiválját a Kalifa-tanyán Búbánatvölgyben. Augusztus 10-én a Kalifa bulin többek is fellépnek.

2019. Július 20. 05:00, szombat | Helyi

Ütős utolsó nappal folytatódik a Sportalshow!

Újabb ütős koncertekkel várja a közönséget az 5. Sportalshow a sportcsarnok mellett szombaton is. Ezúttal is jót zúzhat a közönség!

2019. Július 19. 21:59, péntek | Helyi

Fennakadt egy uszály a Dunán - FOTÓK

"Bugac alatt fennakadt uszályka…" - írta olvasónk.