Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 16. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

Veni Sancte - tanévkezdő gondolatok

Veni Sancte - tanévkezdő gondolatok

Tanév kezdetekor a katolikus egyház segítségül hívja a Szentlelket, a Veni Sancte Spiritus kezdetű himnusszal áldást kérnek a diákokra, szüleikre és a tanárokra. Az iskolai nevelésnek a testre, a lélekre és a szellemre is tekintettel kell lennie: immár órarendbe illeszkedő hittan és etika órák vannak az első és az ötödik évfolyamon, s a napi rendszerességű testnevelés órák is a gyermek kiegyensúlyozott fejlődését támogatják. Gájer László, a Szent István Bazilika káplánja tanévkezdeti elmélkedésében a szív, a lélek neveléséről beszélt Rádió Orient hallgatóinak.

A tanévkezdés mindenkit érint: nem csak a diákokat és szüleiket, hanem azokat is, akiknek családtagjaik révén sincs kapcsolódása az iskolai élettel. A nyári pihenést felváltják az egyre szürkébb hétköznapok, a rendszeres munka ideje. Gájer László azonban arra int, ne becsüljük alá a mindennapok spiritualitását: üdvösségünk, életszentségünk a hétköznapokban dől el. Érdemes ilyenkor a Szentlélek segítségéért fohászkodni, hogy a lelkesedés és ne a csüggedés, a fáradtság győzzön.

Az iskolában adhatjuk át a felnövekvő nemzedéknek a lényeges tartalmat és tudást, de kevés volna pusztán az értelem művelésére odafigyelni. A káplán hangsúlyozta, az embernek teste és lelke is van, melyeket az értelem mellett építeni kell. Ebben az évben mindkét terület nagyobb hangsúlyt kapott az oktatásban: bevezették a mindennapos testnevelést, s idén első és ötödik osztályban is választhattak a kisdiákok, hogy etika illetve hittan órán vesznek részt az órarendjük keretén belül.

„A gondolat ereje hatványozódik akkor, ha a szív a helyére kerül” - mutatott rá a Bazilika káplánja. A lelki-erkölcsi nevelés ereje segíti az értelem munkáját is: legyen szó matematikáról, fizikáról vagy nyelvtanról, a tanultak nagyobb hatással vannak a gyermekre. A gőg erősödhet, s a lelkiismeret elgyengül, ha csak az elme fejlesztése áll az iskolai nevelés középpontjában. A rossz cselekedet, a rossz magatartás nagy kísértés az ifjúságnak: mindig nagyobb népszerűséget, elismertséget hoz a kortársak között.

A tanár felelőssége ezért nagy, fontos hogy motiváljon és odafigyeljen a szív nevelésére is. „Őszintén gondolkodó, mélyen érző, lelkiismeretükre hallgató, lelkiismeretükben önmaguknak szabályokat állító emberek nélkül a magyar társadalom gyenge lesz” - fejtette ki Gájer László. Az Istennek tetsző ember képes tiszta szívvel megvalósítani az igaz gondolatokat, elveket. Ha a gondolatot hamis, üres lelkiismeret félrevezeti, az a cselekvést is rossz irányba fordítja. Ezért szívvel kell jelen lennünk a tudás birodalmában, s a helyes cselekedetek révén a boldogsághoz is közelebb kerülünk.

Ahogyan Isten is az emberért alkotta meg a világot, úgy az általunk alkotott erkölcsi szabályok végső célja is csak az ember lehet. „A diák nem azért van az iskolában, hogy megtanulja a sok adatot, hanem azért, hogy jobb ember legyen, hogy tudatos életet tudjon kialakítani magában, amely reflektál a világra, és ezért erkölcsös cselekedetre képes.” A káplán kiemelte, a moralitásnak meg kell előznie az információátadást.

Krisztus a kereszthordozással mutat példát, vállalta a szenvedést az emberiség iránti szeretetből. A kezdeti lelkesedés elmúltával a szürke, sokszor monoton hétköznapokat megélhetjük tehernek. Szenvedéssel viselve a tanulás és a munka is kereszt, amelyet fel kell vennünk minden nap. Azonban kulcsfontosságú, hogy hűséggel végezzük a feladatainkat, becsülettel és kitartással szenteljük meg a munkát. „Aki hordozza a keresztjét, és Isten útján jár, az meg fog érkezni Isten jelenlétébe.”

Gájer László biztatja a szülőket, adják bele szívüket az iskola körüli teendőkbe, ne mulasszák el segíteni gyermeküket, odafigyelve megadni a szükséges gondoskodást, mert annak gyümölcse beérik. A káplán arra buzdít, diákok és szüleik keressék a lehetőséget a lelki nevelésre, iskolai, templomi hittanórák látogatására. Tanárok megbecsülésére hív a Bazilika lelkésze: a pedagógus felé engedelmességgel kell fordulni a diákoknak, s ha csak nem igazságtalanságot követ el, tisztelettel tartozik felé a szülő is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során