Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 18. 07:23, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress

Vérnyomásértékek – Mit tesz velünk az időjárás?

Vérnyomásértékek – Mit tesz velünk az időjárás?

Az időjárás hatással van ránk. Irányítja a szezonális megbetegedéseket és befolyásolja a halálozási statisztikát.

Frontok esetén sokan szenvednek különböző panaszoktól is. A sorból a vérnyomás sem maradhat ki, az egyes évszakok és frontok hol magasabb, hol alacsonyabb vérnyomásértékeket eredményezhetnek.

Hőmérséklet
Vérnyomásunk télen általában magasabb, mint a nyári időszakban. Az alacsony hőmérséklet hatására az erek összeszűkülnek, így nagyobb nyomásra van szükség ahhoz, hogy a szív keresztülpumpálja a vért az érhálózaton, vérnyomásunk tehát emelkedik. A téli időszak szezonális vérnyomás-emelkedéséhez a csökkent fizikai aktivitás és a súlygyarapodás is hozzájárul. Nehezebb ételeket eszünk, több sóval, aminek túlzott fogyasztása szintén kedvez vérnyomásértékeink megugrásának. Hőségben a fenti folyamat fordítottja történik, az erek kitágulnak, így kisebb nyomás is elegendő a bennük lévő vérmennyiség keringetéséhez, vérnyomásunk csökken. Mindezek ellenére mégsem lehetünk nyugodtak a nyári hónapokban. A kánikula még az egészséges emberek szervezetét is megviseli, a szív- és keringési betegek számára pedig fokozott kockázatot jelent, ilyenkor infarktus és agyvérzés is nagyobb eséllyel alakulhat ki.

Frontok
A képet tovább árnyalja, hogy vérnyomásunk feltehetőleg nem csak a hőmérséklettől, hanem a légnyomás alakulásától is függ. Melegfront esetén, amikor emelkedik a légnyomás, fokozódik a szervezetünkre, ereinkre nehezedő nyomás is, ennek következtében vérnyomásunk emelkedik. Hidegfront esetén épp az ellenkezője történik, csökken a légnyomás, így vérnyomásunk is. A front betörését és a légnyomás stabilizálódását követően vérnyomásunk is normalizálódik és ezután feltételezhetően már a hőmérsékleti szabályok érvényesülnek. Ugyanakkor a frontok egyéb veszélyekkel is fenyegetnek. Kutatások például kimutatták, hogy hidegfront esetén a légnyomás hirtelen esése hozzájárulhat a szívkoszorúereken belül lévő meszes plakkok leszakadásához, mely a szívinfarktus legfőbb oka.

Mit tehetünk?
Az időjárás változásaira minden szervezet másképp reagál. Ha rendszeresen mérjük és naplózzuk vérnyomásértékeinket, pontosan megismerhetjük saját testünk reakcióit és több pihenéssel, egészségesebb étrenddel fel tudunk készülni a változó körülményekre – írja az egeszsegnaplo.hu.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vérnyomás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.