Városlista
2019. december 16, hétfő - Etelka

Hírek

2019. December 03. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Versenyben a csuka, a német bucó és a süllő

Versenyben a csuka, a német bucó és a süllő

Három, vizeinkben őshonos hal, a csuka, a német bucó és a süllő versenyez „Az év hala 2020” címért.

A szavazást a Magyar Haltani Társaság írta ki, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék hazánk változatos élővilágát. A jelöltekre december 31-ig bárki szavazhat az alább közzétett honlapon – mondta el a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke.

Zoltai Dániel hozzátette, a három hal közül a legkisebb a német bucó, mely védett faj. A bucó a Duna vízrendszerének bennszülött, különleges mintázatú hala. Élettere a vízfolyások duzzasztása következtében fokozatosan csökken, ezért a hazai halfauna veszélyeztetett, fokozottan védett tagja.A csuka (címlapfotón) a növényzettel benőtt állóvizeket kedveli, viszont folyóvizekben is fellelhető. Ragadozó, mindent megtámad ami mozog, így került már elő csukák gyomrából béka, madárfióka, sőt még patkány is. Kiváló sporthalként tartják számon, a legnagyobb csukát 20,47 kilogrammos súllyal 1994-ben fogták ki.

A süllő szintén horgászható, hazánkban viszonylag széles körben elterjedt halevő ragadozó. A horgászok körében az egyik legnemesebb halnak számít, húsa szálkamentes, kiváló minőségű. Eddig legnagyobb példányát 2014-ben fogták, 15 és fél kilós súllyal.Zoltai Dániel elmondta, a tisztuló élővizeknek és az elmúlt évek törvényi szabályozásának köszönhetően növekedett az őshonos halak állománya. Telepíteni is például már csak őshonos halakat lehet és kifogható fajaikra is szigorúbb méretkorlátozások érvényesek, mint más fajokra. A három halra Magyar Haltani Társaság honlapján (haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php) lehet szavazni, a linkre kattintva december 31-ig, déli 12 óráig.

Fotók: Sallai Zoltán - Magyar Haltani Társaság

Címkék: év hala, bucó, csuka, süllő

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 10:39, vasárnap | Helyi

Holttestet találtak a Hősök terénél

„Holttest a járdán a Hősök tere körforgalomnál” – küldte az üzenetet vasárnap délelőtt olvasónk hozzátéve, hogy az orvosi ügyelet kocsija és a rendőrségi helyszínelő furgon áll mellette.

2019. December 15. 10:19, vasárnap | Helyi

Halállal végződött a bajnai úti baleset

Még nem tudni, hogy miért tért át a szemközti sávba az egyik autós. A két kocsi frontálisan ütközött Bajna és Nagysáp között.

2019. December 15. 05:00, vasárnap | Helyi

Közös adventi gyertyagyújtás Kertvárosban

December 18-án szerdán 15 órára Kertváros adventi rendezvényére hívja a közönséget a Féja Géza Közösségi Ház a kertvárosi kirendeltséghez.

2019. December 15. 04:42, vasárnap | Helyi

Emlékművet avatnak a világháborúban elesett és elhurcolt romák tiszteletére

December 18-án Kertvárosban emlékművet avat a II. világháborúban elesett és elhurcolt esztergomi romák tiszteletére az Esztergomi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.