Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2019. December 03. 10:00, kedd | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Versenyben a csuka, a német bucó és a süllő

Versenyben a csuka, a német bucó és a süllő

Három, vizeinkben őshonos hal, a csuka, a német bucó és a süllő versenyez „Az év hala 2020” címért.

A szavazást a Magyar Haltani Társaság írta ki, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék hazánk változatos élővilágát. A jelöltekre december 31-ig bárki szavazhat az alább közzétett honlapon – mondta el a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének elnöke.

Zoltai Dániel hozzátette, a három hal közül a legkisebb a német bucó, mely védett faj. A bucó a Duna vízrendszerének bennszülött, különleges mintázatú hala. Élettere a vízfolyások duzzasztása következtében fokozatosan csökken, ezért a hazai halfauna veszélyeztetett, fokozottan védett tagja.A csuka (címlapfotón) a növényzettel benőtt állóvizeket kedveli, viszont folyóvizekben is fellelhető. Ragadozó, mindent megtámad ami mozog, így került már elő csukák gyomrából béka, madárfióka, sőt még patkány is. Kiváló sporthalként tartják számon, a legnagyobb csukát 20,47 kilogrammos súllyal 1994-ben fogták ki.

A süllő szintén horgászható, hazánkban viszonylag széles körben elterjedt halevő ragadozó. A horgászok körében az egyik legnemesebb halnak számít, húsa szálkamentes, kiváló minőségű. Eddig legnagyobb példányát 2014-ben fogták, 15 és fél kilós súllyal.Zoltai Dániel elmondta, a tisztuló élővizeknek és az elmúlt évek törvényi szabályozásának köszönhetően növekedett az őshonos halak állománya. Telepíteni is például már csak őshonos halakat lehet és kifogható fajaikra is szigorúbb méretkorlátozások érvényesek, mint más fajokra. A három halra Magyar Haltani Társaság honlapján (haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php) lehet szavazni, a linkre kattintva december 31-ig, déli 12 óráig.

Fotók: Sallai Zoltán - Magyar Haltani Társaság

Címkék: év hala, bucó, csuka, süllő


Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 05:02, kedd | Helyi

Tóth Vera Együtt mEgyünk - Kiskoncert és nagy borélmény Esztergomban

Tóth Vera és Quartet-je lélegzetelállító koncertje borkóstolóval vagy egy ötfogásos borvacsorával, melyet PalKonyha, Panzió, Speizzel álmodott meg az esztergomi Rózsakert Étterem.

2020. Július 14. 05:00, kedd | Helyi

Újra két műszakban gyárt a Suzuki

Napi 700 autót tervez legyártani a Suzuki Esztergomban.

2020. Július 14. 04:49, kedd | Helyi

Egy kis segítség társasjáték vásárláshoz

Szerencsére még manapság is vannak olyanok, akinek nem vette át az élete felett az irányítást a digitális világ, és szívesen veszi le kedvenc társasjátékait a polcról, amikor átjönnek a barátok egy jó kis játékestre.

2020. Július 13. 18:19, hétfő | Helyi

500 forintért egész nap hajókázhatunk már Esztergomból is!

Újabb hajójáratok indulnak a népszerű lehetőség kibővítéseként. Már Esztergom is bekapcsolódik a dunakanyari hop-on hop-off hajókázási lehetőségbe.