Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Május 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyeztetik a balatoni turizmust az online kasszák?

Veszélyeztetik a balatoni turizmust az online kasszák?

Nehéz helyzetben érzik magukat a szobakiadók az online kassza kötelező használata miatt. Miközben a hagyományos szállodák jó része – hasonlóan a kereskedőkhöz – még mindig nem kapta meg forgalmazójától a megrendelt készüléket, a „zimmer frei” szolgáltatást végzők közül többen töröltették magukat a hivatalos nyilvántartásból, mondván, nem éri meg bajlódniuk az adminisztratív kötelezettséggel. A minisztérium szerint nem lesz fennakadás a nyári szezonban - írja a Magyar Nemzet.

Egyes vélemények szerint időzített bomba ketyeg a balatoni idegenforgalomban a szobakiadóknak is előírt online kasszák használata miatt. A Turizmusonline.hu hírportál tudósítása jelezte, a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség legutóbbi gyűlésén arra hívták fel a figyelmet, hogy veszélyezteti a nyári turisztikai szezon indulását, hogy az apartmanok, vendégházak kiadói, a falusi szálláshely-szolgáltatók és a fizetővendéglátással foglalkozó magánszemélyek is kötelesek az adóhatósághoz bekötött online kasszán keresztül jelenteni a forgalmukat, vagy könnyített esetben rendszeres adatszolgáltatást nyújtani az ügyfélkapun keresztül.

A Balaton környéki önkormányzatok azt tapasztalták, a magánszállásadók többsége nem is hallott a kötelezettségről, s amikor tudomást szereztek róla, sokan töröltették magukat a szobakiadói nyilvántartásból. Indoklásuk szerint ugyanis a minimális forgalmuk nem indokolja a jelentős kiadásokkal járó adminisztratív előírást. Ráadásul vidéken több olyan szobakiadó is akad, aki kevésbé járatos az internet kezelésében vagy a modern készülékek használatában, mert eddig kézzel írott számlát állított ki a vendégeknek. Habár erre a jövőben is lehetőség lesz, ha a számlákról a szobakiadó hetente összesített jelentést küld az adóhatóságnak.

A szövetség ülésén felszólaló polgármesterek úgy vélekedtek, hogy az online pénztárgép használatának kötelezettsége miatt elveszíthetik a Balaton környékén népszerű magánszálláshelyek egy részét, más esetekben pedig újra a feketegazdaság felé terelődik a forgalom. A szövetség ezért sürgős egyeztetést kezdeményez az adóhatósággal.

A szállodások is elégedetlenek a kasszapiacon uralkodó helyzettel, ugyanis nem csupán a kereskedők, hanem a turisztikai vállalkozások közül is sokan vannak olyanok, amelyek nem kapták meg a támogatási határidőig, vagyis április 30-ig a megrendelt gépet. Jelenleg a szektor vállalkozásainak csaknem a fele nem rendelkezik még az adóhivatalhoz bekötött kasszával. Igaz, könnyebbséget jelent, hogy 2015. január 1-jéig türelmi időt kaptak azok a szálláshelyek, amelyek vendégeiknek eddig is számlát (azaz nem nyugtát) bocsátottak ki. Ezeknek a vállalkozásoknak az év végig nem kell átállniuk az új rendszerre, hanem a kibocsátott számlákról havonta kell elektronikus jelentést küldeniük az adóhatóságnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során