Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vigyázzunk a zsebtolvajokkal! – 10 biztonsági tipp vásárláshoz

Vigyázzunk a zsebtolvajokkal! – 10 biztonsági tipp vásárláshoz

Már egyre jobban érződik a karácsonyi hangulat, beindult az ajándékvásárlási őrület. Fokozódik a zsúfoltság a bevásárlóközpontokban és az autóbuszokon is. A nagy tömegben pedig mindig megjelennek a zsebtolvajok, akik könnyű prédát keresnek maguknak. Ezeréves módszerekkel és újabb rafinált trükkökkel fosztogatják a kiszemelt áldozatukat. Érdemes tehát óvatosan, körültekintően vigyáznunk pénztárcánkra, mobiltelefonunkra, egyéb értékeinkre. Ne engedjük elterelni a figyelmünket, mert könnyen bajba juthatunk.

Jó tudni, hogy a zsebtolvajok többnyire szervezetten 'dolgoznak'! Általában ketten vagy hárman igyekeznek megfosztani minket értékünktől. A 'szereposztás' szerint az első eltereli a figyelmet, a második elemeli a pénztárcát, míg a harmadik villámgyorsan kereket old a zsákmánnyal.

Az alábbi tanácsok segítségével elkerülheti, hogy zsebtolvajok áldozatai legyen.

1/ Lehetőleg kerülje a nagy zsúfoltságot és tumultusokat, jóllehet ez ilyenkor karácsonyhoz közeledve nem egyszerű feladat. A nagy zsúfoltság és tömeg szinte mágnesként vonzza a szervezett zsebtolvaj csapatokat.

2/ A pénztárcáját soha se hordja a kezében. Ha fizetett, azonnal tegye azt el a belső zsebébe, vagy zárható kézi táskába. Ugyanez vonatkozik a bankkártyára. A bankkártya papír tokjára soha se írja rá a pin kódot, mert így ha el is lopják, nem tudják azonnal leüríteni.

3/ Lehetőleg sohase induljon egyedül bevásárolni. Idősebb rokonait és tapasztalatlan gyerekeit se engedje el önállóan bevásárolni, főleg nagyobb pénzösszeggel. Ha ketten-hárman mennek a tömegben, már eleve kevésbé kerülnek látókörbe, és jobban tudnak egymásra is figyelni.

4/ A férfiak a pénztárcájukat mindig a belső zsebükben tartsák, és a biztonság kedvéért még gombbal is zárják le. A farzsebben tartott pénztárca nem elegáns, és rendkívül kockázatos is. A hölgyek előszeretettel a kézi táskájukban tartják pénztárcájukat. Ezeket a kézi táskákat mindig lezárt állapotban kell tartani.

5/ Soha se tegye a pénztárcát és egyéb értékes tárgyakat hátizsákba. Sőt, ha lehet, a nagy zsúfoltságban kerülje a hátizsák használatát. A kézi táskákat mindig bezárt állapotban közvetlenül maga mellett és előtt tartsa. Az is jó megoldás, ha a kézi táskát erősen a hóna alá szorítja. Az öv táskák is biztonságosak.

6/ Pénztárcát és mobiltelefont egyetlen másodpercre se tegye le az áruházi pultra, vagy az étterem asztalára őrizetlenül. A nagy zsúfoltságban alkalmi tolvajok is felbukkanhatnak.

7/ Vásárlás közben a kézi táskát és egyéb értékeit soha se tegye bele a bevásárló kocsiba. Onnan ugyanis egy gyors mozdulattal azt bármikor kiemelhetik. Sorban állás közben ne engedje meg senkinek, hogy közvetlen közelébe lépjen. Joga van a saját intim zónájához!

8/ Ne hagyja elterelni a figyelmét mindenféle pénzváltási és más manőverrel. Ha idegenek lépnek oda Önhöz, hogy váltsa fel a pénzüket, - inkább udvariasan hárítsa el a kérést. Ne legyen naív, megnyerő modorú személyek is lehetnek zsebtolvajok!

9/ Legyen nagyon óvatos, ha valaki zsúfolt helyen Önbe ütközik, vagy közvetlenül Ön mellé sodródik. Azonnal ellenőrizzük le pénztárcánkat és azonnal lépjünk tovább. Nem kizárt, hogy a nekünk ütköző személy a zsebtolvaj csapat első tagja, aki csupán el akarja terelni a figyelmét.

10/ Ha tetten éri a zsebtolvajt, azonnal hangosan kérjen segítséget, és reménykedjem, hogy lesz legalább egyvalaki, aki a segítségére siet. Ne engedje futni a tolvajt, lehetőleg tartsa vissza és azonnal hívja a rendőrséget. Amennyiben későn kap észhez, akkor igyekezzen azonnal rekonstruálni az eseményeket és haladéktalanul tegyen feljelentést. A bankkártyáját és mobil telefonját azonnal tiltassa le!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során