Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Április 24. 22:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Virtuálisan kínál programokat az Olvasókör Szent György napra

Virtuálisan kínál programokat az Olvasókör Szent György napra

„Ezt élhettétek volna át, ha "koronátlanok" maradtunk volna!"

Virtuális, megtervezett és megszervezett, de kényszerből elmaradó Szent György Napra szóló meghívónk:

2020. április 24. György napja. Aktuálisan jó egészséget kívánok minden ünnepeltnek az Esztergom, Szentgyörgymezői Olvasókör Csapata nevében. E napot követő szombat számunkra a hónap kiemelkedő napja: Esztergom Szentgyörgymező városrészének védőszentjét ünnepeljük. E nap programját egy ágasfához tudnám hasonlítani: az ágas – mint váz – évente ugyanaz, az ágaira akasztott edények – a tartalom – viszont évente változik. Ezen a virtuális Szent György Napon – amelyet április 25. tartanánk – az alábbi „edényeket” akasztottuk ágasunkra. A nap programjának alábbi felsorolása elé azok tervezett kezdési időpontját is feltüntetjük, még ebédidőt is biztosítunk. Tartsanak, tartsatok velünk, illetve remek fellépőinkkel. A különböző műsorok között térjetek be egy zsíros kenyérre, üdítőre, kávéra Szegi Jánoshoz a büfébe, de ne nagyon maradjatok le meghirdetett programjainkról: mi közönséget, Ti pedig remek perceket veszítenétek!
Induljon tehát 2020. rendkívüli Szent György Napja! Nagyon jó szórakozást minden kedves látogatónknak!

10 óra: Játékkunyhó a nagyteremben: Facebook, Játékkunyhó, videók.

10 óra: Rege Íjászokkal a templomdombon. Youtube, Rege Íjászok, Esztergom, videók.

EBÉDIDŐ kinek-kinek tetszés szerint egy kis társasozás, íjászkodás után úgy, hogy 15 órára érdemes visszaérni!

15 óra: 1 óra az esztergomi Aranysólyom Lovagrenddel a templomdombon. Youtube, Esztergomi Aranysólyom Lovagrend bemutatója.

16 óra: 55 perc Szabó Enikővel és zenekarával az Olvasókör udvarán. Youtube, Szabó Enikő és zenekara.

17 óra: Kezdődik a sárkányrítus! Ehhez a sárkányt ez évben a Gyakorló iskola diákjai készítették (volna). A nap programjainak idején segítőink olyan cédulákat osztogattak volna, amelyekre látogatóink a bennük lakozó rossz tulajdonságok legrosszabbikát felírták, mert szabadulni szeretnének attól. Mi segítünk! Összegyűjtjük ezeket egy kalapba, s a rítus idején szereplőinkké válnak majd. Az udvaron várakozó sárkányt „megsétáltatjuk” néhány szentgyörgymezői utcában: elől a sárkány, utána a Magyar Dudazenekar (természetesen hangszerekkel, melyek a menet idején harsányan meg is szólalnak (Youtube, Magyar Dudazenekar). A menet visszatér a 48-as térre, ahol – még mit sem sejtve – várakozik egy keveset a sárkány. Az Aranysólyom Lovagrend kapitánya, Szénássy Tamás zengő hangján a kis cédulákról felolvassa az összegyűlt, nemkívánatos rossz tulajdonságokat, s ezeket „megeteti” a sárkánnyal. Mikor ez véget ér, kezdetét veszi a sárkánnyal való viadal: mi kard és lándzsa helyett a tüzet használjuk fegyverként! A sok rossz tulajdonsággal a gyomrában legyőzzük, megsemmisítjük a sárkányt (Youtube, Szent György Nap Esztergomban 2014.) miközben dudaszóra győzelmi táncot jár a látogatók sokasága.

A sárkány legyőzése után plébániatemplomunkban egy csodás hangverseny részesei lehetünk. László atya minden érdeklődőt szeretettel vár! (Ezt Máriáss Péter és barátai 2016. évi koncertjével illusztráljuk: youtube, Máriáss Péter és barátai)

Köszönjük, hogy velünk töltötték, töltöttétek ezt a napot! Jó egészséget, „koronátlan” szép napokat! Vigyázzanak magukra/vigyázzatok magatokra, hogy tudjanak/tudjatok vigyázni másokra is! Ha jó sorsunk engedi, a mai virtuális napot jövőre valóságban is átélhetjük - olvasható az Olvasókör közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.